Vesistöjen jäiden paksuus vaihtelee petollisesti koko Suomen alueella, varoittaa Suomen ympäristökeskus Syke.
Jäät ovat normaalia ohuempia erityisesti Etelä-Suomessa.
Jäillä liikkumista on Syken mukaan nyt syytä välttää siihen asti, että ne vahvistuvat. Viime päivinä Suomessa on pelastettu vedestä kymmeniä ihmisiä, joiden alta jää on pettänyt.
Koko maan vesistöjen jää on 10–30 senttiä ohuempaa kuin tavallisesti tähän aikaan. Etelä-Suomen järvien jäitä ei ole vielä pystytty turvallisesti mittaamaan.
Syke painottaa, että jäänpaksuus vaihtelee huomattavasti pienelläkin alueella sekä eri puolilla Suomea. Lisäksi teräsjäätä hauraampaa kohvajäätä muodostuu nyt yleisesti. Jäälle satava lumi hidastaa teräsjään paksuuntumista, lisää kohvajään muodostumista ja hankaloittaa heikon jääalueen näkemistä.
– Viime päivien pakkassään myötä monet pienemmät järvet myös eteläisessä ja lounaisessa Suomessa ovat saaneet yhtenäisen heikon jääpeitteen, jonka mittausta ei ole turvallisuussyistä voitu tehdä. Jäälle ei siis pidä nyt lähteä, hydrologi Merja Pulkkanen painottaa Syken tiedotteessa.
Näsijärvi ja Päijänne osin yhä jäättä
Keskisessä Suomessa suuret järvet ja niiden selkävedet, esimerkiksi Näsijärvi ja Päijänteen Tehinselkä, eivät ole vielä kokonaan jäätyneet. Keskisessä Suomessa jäänpaksuus vaihteli 2–20 sentin välillä niillä havaintopaikoilla, joilla mittaus on voitu tehdä.
Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa jäänpaksuus puolestaan vaihteli 14–25 sentin paikkeilla havaintopaikoilla. Lapissa jään paksuus oli 24–44 senttiä.
Syke päivittää arvion jäätilanteesta kolme kertaa kuukaudessa. Arvio perustuu 47 havaintopaikan jäänpaksuusmittauksiin.