Slämäreissä nuori ihminen sai tietää kaiken oleellisen luokkakavereidensa elämästä. Nykyajan kaupunkislämyn kehitti sosiaalisen median sisällöntuottaja, mutta slämäri jäi kadoksiin.
"Slämäreissä kysyttiin kaikki oleellinen elämästä, esim. kenestä tykkäät, kuka on luokan kivoin tyttö, mikä eläin olisit, mitä oot mieltä musta ja mikä on horoskooppimerkkisi."
– Nainen, 34
"Minulla oli ala-asteen loppuaikoina oma slämy, johon luokkakaverit kirjoittelivat. Yksi poika valitsi tunnuskuvakseen peniksen kuvan. Se tuntui hirveän nololta, vaikka pojista se tietysti oli hullunhauskaa. Jännittävin sivu slämyssä oli tietysti "kenestä tykkäät", josta etsittiin omaa nimeä."
– Nainen, 30
Ah, niin – slämyt, slämärit, eli käsintehdyt kaverikirjat! Jokaisella sivulla oli oma kysymys, johon vastattiin nimimerkkinä toimineen, piirretyn kuvion suojissa. Slämyn alku- tai loppusivulla selvisi, kuka oli valinnut itselleen minkäkin kuvan. Oliko sinulla tai luokallasi oma slämy?
Slämy elää somessa:
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
"Mikäli joku tunnistaa slämärini, toivon, että hän laittaa minulle viestiä!"
Slämyt olivat suosittuja erityisesti 1990-luvulla, mutta ne yrittivät tehdä paluun 2010-luvulla – ainakin tässä tapauksessa! Sosiaalisen median sisällöntuottaja Sanna Kaverinen kehitti vuonna 2015 urbaanin slämärin.
– Harrastin ala-asteella paljonkin slämäreitä. Niitä tehtailtiin urakalla. Ne olivat eräällä tavalla Facebookin esiaste: mitattiin kavereiden määrää ja sosiaalista statusta. Noloimmat muistot liittyvät kysymykseen "missä maissa olet matkustellut?". Näihin oli aina pakko vastata, että "niin monessa, etten jaksa luetella", vaikka totuus oli se, etten ollut matkustanut missään muualla kuin Pohjois-Karjalassa, Kaverinen muistaa.
Hän pitää urbaanista katutaiteesta ja yllätyksellisyydestä: geokätköilystä, lähiömatkailusta, kotikaupungissa tehtävistä tutkimusretkistä.
– Kiinnitän toisinaan neulegraffiteja erilaisiin kohteisiin. Haluan yllättää ja ilahduttaa ihmisiä. Kerran löysin yliopiston kirjaston lukusalin pöytälaatikosta lapun, johon oli kirjoitettu "Olet kiva ja söpö :)". Lappu oli jätetty sinne kenen tahansa löydettäväksi, ja siitä tuli minulle tosi hyvä mieli koko päiväksi! Tällaista mieltä halusin slämärillänikin tuoda: yllättävä, hauska, osallistava löytö, jonka kuka tahansa saa ottaa täytettäväkseen ja antaa eteenpäin kenelle tahansa, Kaverinen sanoo.
Jos kuva ei näy, katso se täällä.
Samalla tarkoitus oli mitata ihmisten ystävällisyyttä ja luotettavuutta.
– Ja saada ehkä kerran elämässä elää "sain pullopostini takaisin" -elämys. Eräs ystäväni, joka on taidehistorioitsija, kutsui tempaustani taideperformanssiksi. Ehkä slämärini ei ole niinkään taidetta, vaan ennemminkin sosiaalinen kokeilu, Kaverinen sanoo.
Kaverisen kehittämä urbaani slämäri lähti matkaan lokakuussa 2015. Iloisenvärinen vihko jäi harmillisesti sille tielleen.
Tältä se näytti:
– En ole kuullut sen liikkeistä mitään sen jälkeen. Odotin voivani seurata sen matkaa hashtagilla #slämäri tai #slamari, Kaverinen kuvaa.
– Mikäli joku tunnistaa slämärini, toivon, että hän laittaa minulle viestiä slämärin olinpaikasta ja antaa slämärin kiertoon, vaikka vieruskaverille bussissa!
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.