Suomen passilla pääsee 187 maahan. Nyt on selvitetty, mille sijalle se pääsee maailman vaikutusvaltaisimpien passien joukossa!
Tutkimuksen toteutti Henley Passport Index tutkimalla, kuinka moneen maahan milläkin passilla pääsee. Parhaaksi sijoittui Japani 190 maalla.
Japani ylsi neljännesvuosittain uusittavan listan kärkeen jo toista kertaa peräkkäin.
Toiseksi sijoittuivat Etelä-Korea ja Singapore 189 maalla. Suomen sijoitus on neljäs.
Se, että listan kärkimaat ovat kaikki aasialaisia, kertoo siitä, että monet Aasian maat ”ylläpitävät korkeaa mukavuustasoa molemmille osapuolille hyödylliseen taloudelliseen siirtolaisuuteen” kertoo Parag Khanna, FutureMap-yrityksen johtaja Singaporessa.
Kiina on noussut listalla hurjasti kahden vuoden aikana. Vuonna 2017 sijoitus oli 85. kun taas tänä vuonna maa oli noussut sijalle 69.
Euroopan mailla hyvät asetelmat
Kaikki Euroopan maat sijoittuivat hyvin. Kolmanneksi sijoittuivat Ranska ja Saksa 188 maalla. Suomen lisäksi neljännen sijan jakoivat Tanska, Italia ja Ruotsi.
Britannian ja Yhdysvaltojen sijoitus sen sijaan tippuu kerta kerralta.
Avoimien ovien politiikasta hyötyä maailman taloudelle
Passivertailun kehittänyt Henley & Partners -yhtiön puheenjohtaja Christian Kalin sanoo listauksen tuovan valoa aina vain enemmän eristäytyvään maailmaan.
– Avoimien ovien politiikan leviäminen voi tarjota miljardeja maailman taloudelle, kuten myös luoda merkittäviä työmahdollisuuksia ympäri maailmaa, hän sanoo.
– Etelä-Korean ja Arabi-Emiraattien nousu listalla ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun valtiot ottavat ennakoivan asenteen ulkomaan asioihin. Lähestymistapa, joka hyödyttää merkittävästi maan kansalaisia sekä kansainvälistä yhteisöä.
Miten käy Britannialle?
Vielä ei tiedetä, miten brittien matkustamiselle käy, kun he eroavat Euroopan Unionista 29. maaliskuuta.
Ilman viisumia matkustaminen EU-maissa saattaa vaikeutua valtion suunnitessa EU:n uloskäynnille. Varsinkin, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.
– Sopimuksen ollessa vielä epävarma, on hankala ennustaa millaiset seuraukset tulevat olemaan EU:n ja Britannian kansalaisille, sekä EU:n ja Britannian väliselle yhteistyölle ja kaupankäynnille, lehdistötiedotteessa pohditaan.
Ranskalaisen Université Clermont Auvergnne taloustieteiden professori Simone Bertolin mukaan matkustamisen rajoitus voi merkitä katastrofia Lontoon finanssisektorille.
Lontoon finanssisektori voi menettää merkittävän osan vetovoimastaan ja muut Euroopan maat (varsinkin Ranska, Saksa ja Irlanti) voivat päättää voimistaa poliittisia keinojaan houkutellakseen työntekijöitä finanssisektorille.
Tutkimuksessa on käytetty International Air Transport Associationin (IATA) tietoja.
Parhaiten sijoittuneet maat:
1. Japani (190)
2. Singapore, Etelä-Korea (189)
3. Ranska, Saksa (188)
4. Tanska, Suomi. Italia, Ruotsi (187)
5. Luxemburg, Espanja (186)
6. Itävalta, Alankomaat, Norja, Portugali. Sveitsi, Britannia, Yhdysvallat (185)
7. Belgia, Kanada, Kreikka, Irlanti (184)
8. Tšekki (183)
9. Malta (182)
10. Australia, Islanti, Uusi-Seelanti (181)
Huonoiten sijoittuneet maat:
99. Palestiinan alue, Sudan (39)
100. Eritrea (38)
101. Jemen (37)
102. Pakistan (33)
103. Somalia, Syyria (31)
104. Afganistan, Irak (30)