Japanin uusi pääministeri tukee ajatusta "aasialaisesta Natosta"

Japanin seuraava pääministeri on entinen puolustusministeri Shigeru Ishiba.

Ishiban, 67, pääministerin pesti varmistui hänen voitettuaan tänään äänestyksen Japania hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen uudesta johtajasta. Ishiba on myös puolueen entinen pääsihteeri ja tavoitellut pääministerin paikkaa jo neljästi aiemmin.

Viimeisellä kierroksella Ishibaa vastassa oli talousturvallisuusministeri Sanae Takaichi, joka olisi ollut ensimmäinen nainen Japanin pääministerinä. Ishiba sai äänestyksessä 215 ääntä ja Takaichi 194.

Takaichi oli läheinen murhatun entisen pääministerin Shinzo Aben kanssa, kun taas Ishiba on tunnettu Aben kriitikkona.

Pääministerinä Ishiba saa pöydälleen niin kotimaan talousvaikeuksia kuin haasteellisen turvallisuustilanteen Kiinan naapurina.

– Teen kaikkeni uskoakseni ihmisiin, puhuakseni totta rohkeasti ja vilpittömästi, ja tehdäkseni tästä maasta turvallisen paikan, jossa jokainen voi taas elää hymy kasvoillaan, Ishiba sanoi lyhyessä puheessa voittonsa varmistuttua.

Elvytystä maaseudulle

Ishiba on perustellut sopivuuttaan pääministerin pestiin kokemuksella, jota hän on kartuttanut vaikeiden kysymysten kuten maatalousuudistusten ratkaisemisessa.

Hän on ajanut armeijan vahvistamista ja tukenut ajatusta niin sanotun "aasialaisen Naton" luomisesta, mikä saattaa ärsyttää Kiinaa. Toisaalta Ishiba valitsee Kiinaa koskevat sanansa tarkkaan. Äänestystuloksen selvittyä Kiinan ulkoministeriön edustaja kommentoi maansa haluavan parantaa suhteita Japaniin.

Kotimaassa Ishiba on muun muassa luvannut elvytystä maaseutualueille ja ehdottanut valtion viraston perustamista katastrofien ehkäisyyn.

Ishiban valinta näkyi tänään valuuttamarkkinoilla Japanin jenin vahvistumisena Yhdysvaltain dollaria vastaan.

Parlamentti valitsee Ishiban virallisesti pääministeriksi ensi tiistaina.

Väistyvä pääministeri Fumio Kishida ilmoitti elokuussa, ettei aio hakea jatkokautta puolueensa johdossa. Hän on toiminut pääministerinä lokakuusta 2021.

Lue myös:

    Uusimmat