Järeämpiä keinoja pikavauhtia: Uuden rajalain luonnos valmistuu ensi viikolla

Pikavauhtia valmistellun uuden rajalain luonnos valmistuu ensi viikolla. 

Hallitus on valmistellut pikavauhtia uusia keinoja itärajalle, ja uuden rajalain luonnos valmistuu ensi viikolla, kerrotaan sisäministeriöstä MTV Uutisille. 

Lailla varaudutaan siihen, että tilanne itärajalla pahenee kevään aikana.

– Tällä hetkellä tilanne on saatu pidettyä hallinnassa rajavartiolain keinoin, mutta jos esimerkiksi lumien sulamisen myötä Venäjä alkaisi maastorajoilla ohjata paljon ihmisiä rajan yli, tilanne vaikeutuisi, kertoo sisäministeriön hallitusneuvos Sanna Palo.

Lain tarkkaa keinovalikoimaa ei ole kerrottu julkisuuteen. 

Julkisuudessa on puhuttu muun push back -menettelystä, mikä tarkoittaa yleensä turvapaikanhakijoiden fyysistä käännyttämistä rajalla tai turvapaikkahakemusten vastaanottamisesta kieltäytymistä. 

Palo ei halua puhua push back -menettelystä rajalain yhteydessä, koska kyse ei ole laissa käytetystä tai tarkkaan määritellystä menettelystä.

Laki eduskuntaan maaliskuussa

Uusi rajalaki on tarkoitus viedä eduskuntaan jo maaliskuussa, ja se tulisi voimaan mahdollisimman pian.

Lain valmistelussa varaudutaan siihen, että se on ristiriidassa perustuslain kanssa. Tuolloin laki vaatii käytännössä taakseen eduskunnassa viiden kuudesosan enemmistön, sillä kyse olisi perustuslain säätämisjärjestyksestä, ja rajatun poikkeuksen tekemisestä perustuslakiin.

– Tässä on kyse erittäin perusoikeusherkästä asiasta. Esimerkiksi palauttamiskielto on keskeistä perustuslain sääntelyä turvapaikan hakemisen oikeuden kannalta, Palo sanoo.

Perustuslain mukaan ulkomaalaista ei saa karkottaa, luovuttaa tai palauttaa, jos häntä tämän vuoksi uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Lain sisältö tulee julkiseksi samalla, kun lakiluonnos julkaistaan ja se lähetetään lausuntokierrokselle.

Uuden rajalain lisäksi sisäministeriössä valmistellaan rajamenettelylakia, joka esimerkiksi nopeuttaisi joidenkin turvapaikanhakijoiden hakemusten käsittelyä. 

Rajamenettely ei kuitenkaan toisi riittävästi keinoja itärajan tilanteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat