Tangomarkkinoiden kilpailijat eivät saa valita itse sävellajiaan.
Seinäjoen tangomarkkinoiden laulukilpailua tuomaroiva laulaja Jari Sillanpää kritisoi kilpailun ikuista ongelmaa, jonka vuoksi kilpailijat eivät saa valita itse sävellajiaan. Toisin sanoen he joutuvat laulamaan valmiista, usealle soittimelle tehdystä sovituksesta eli partituurista. Tämän vuoksi laulaja voi joutua laulamaan korkeammalta tai matalammalta kuin hänen omalle äänelleen sopii.
– Yleisö näkee, että laulajalla on vaikeuksia, mutta se ei ole laulajan vika vaan partituurin vika. Kaikilla on oma ääniala. Partituurin ei pitäisi määrittää laulajaa, vaan laulajan pitäisi määrittää partituuri, Sillanpää sanoi kilpailijoiden ja tuomariston yhteisessä mediatilaisuudessa torstaina.
Sillanpää on itse tangokuningas vuosimallia 1995. Hänen mukaansa soittajat eivät voi lennosta vaihtaa sävellajia, sillä moni soittaja lukee suoraan nuotista. Partituurissa on erikseen osuudet kaikille soittimille ja lauluosuuksille, joten koko partituuria pitää muuttaa, jos laulajan sävellaji halutaan vaihtaa.
Myös tuomaristossa istuva kansanedustaja ja laulajanakin tunnettu Ritva "Kike" Elomaa (ps.) myötäili Sillanpäätä ja totesi, että jokaisen pitäisi itse saada valita sävellaji laulettavaan kappaleeseen.
Ongelman ratkaisemiseksi Sillanpää toivoo, että kaikki tangomarkkinoiden partituurit muutettaisiin digitaaliseen muotoon. Silloin niitä olisi myös helpompi räätälöidä kullekin laulajalle sopivaksi. Nuottisivuja on kuitenkin tuhansia, joten työ vaatisi paljon aikaa ja rahaa.
LUE MYÖS: Tangomarkkinoiden finalistit ovat selvillä – he kisaavat juhlavuoden kuninkaallisuuksista
Seinäjoen tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja Martti Haapamäki pitää ajatusta partituurien digitoinnista kannatettavana.
– Täällä on noin 45 000 sivua nuotteja, jotka ovat myös kansallisessa käytössä. Niiden digitoiminen on ihan hyvä ajatus, ja jokin taho voisi sitä alkaa ajaa, Haapamäki sanoi tilaisuudessa.