Järjestyksenvalvojan peruskoulutus kestää nyt vähintään 32 tuntia. Se tulee pitenemään, kertoo ylitarkastaja Vesa Tiainen Poliisihallituksen turvallisuusalan valvontayksiköstä.
-Tälle on koettu tarvetta. Järjestyksenvalvojan peruskurssin koulutus on uudistettu edellisen kerran 2007. Nyt sitä päivitetään, ja näyttää siltä, että koulutus jonkin verran pitenee ja joitain aihealueita syvennetään, Tiainen sanoo.
Tiainen johtaa koulutuksen uudistamista pohtivaa työryhmää.
Työ on vielä kesken, sillä eduskunta hyväksyi uuden lain yksityisistä turvallisuuspalveluista vasta viime kuussa. Poliisi odottaa vielä asetuksia, jotka määräävät tarkemmin muun muassa koulutusasioista.
-Meidän näkökulmamme on, että pienikin lisäkoulutus auttaa jo toimimaan paremmin.
Järjestyksenvalvojakoulutusta saavat antaa poliisilaitokset, eräät ammatilliset oppilaitokset sekä muut tahot, joiden kouluttaja on hyväksytty järjestyksenvalvojakouluttajaksi.
Kysymys järjestyksenvalvojien ja vartijoiden toimintatavoista nousi taas esiin alkuviikolla, kun STT sai haltuunsa videon, jossa kaksi järjestyksenvalvojaa näyttävät nöyryyttävän humalaista miestä helsinkiläisravintolan vessassa. Helsingin Sanomien mukaan tapauksesta ei ole tiettävästi tehty ilmoitusta Helsingin poliisille.
Koottua tietoa puuttuu
Tiainen arvioi, että poliisin hyväksymiä järjestyksenvalvojia on Suomessa noin 53 000 ja vartijoita yli 15 000.
Kattavaa tietoa siitä, paljonko valituksia järjestyksenvalvojien toimista tulee tai kuinka usein ylilyöntejä ilmenee, ei ole.
Poliisin lupahallinnon tilastojen mukaan viime aikoina järjestyksenvalvojakorttien peruutuksia ja varoituksia on ollut noin 350-450 kappaletta vuodessa, vartijakorttien 110-140.
Tiainen muistuttaa, että tilastoidut korttien peruutukset eivät aina ole seurausta rikokseen syyllistymisestä, ja luku sisältää myös väliaikaiset peruuttamiset.
-On myös sellaisia tapauksia, joihin ei liity rikosepäilyä. Sanotaan vaikka esimerkkinä, että jos henkilöllä on useampia säilöönottoja häiriökäyttäytymisen vuoksi, niin kyllä siinä aletaan miettiä, että peruutetaanko kortti. Tällaisessa tilanteessa voisi tulla kyseeseen väliaikainenkin peruutus.