Helsinkiläinen Kim Kujala, 23, koki kauhunhetkiä, kun flunssan oireisiin otettu särkylääke aiheutti kehoon ison, sairaalaan vieneen ihoreaktion.
Kujala kävi lepäämään ja huomasi pian rintakehänsä ihoon nousevat näppylät. Ei mennyt kauaa, kun hän soitti työterveydenhuoltoon ja pääsi näyttämään lääkärille iho-oireita, jotka olivat lopulta levinneet suuhun saakka.
– Olihan se pelottavaa, kun on itse aika huonossa kunnossa 40:n asteen kuumeessa, eikä taudin aiheuttajaa tiedä, Kujala kuvailee.
Tutkimusvaiheessa ehdittiin epäillä myös tuhkarokkoa ja vihurirokkoa.
Vasta sairaalasta lähdettyään Kujalalle selvisi, että ihottuma oli lääkeaineen eli ibuprofeenin aiheuttama yliherkkyysreaktio. Kujala oli käyttänyt ibuprofeenia useasti ennenkin ongelmitta, joten tieto tuli yllätyksenä.
Ibuprofeenin tarkoitus poistaa kipua ja tulehdusta sekä alentaa kuumetta, mutta Kujalan tapauksessa kivut alkoivat hellittää vasta, kun ibuprofeenilla hoito oivallettiin lopettaa sairaalassa.
– Aika hyvin täikammalla käytiin läpi kaikki aiemmat ulkomaanreissut, ihmiset joiden kanssa olen ollut tekemisissä ja jotka olisivat saattaneet tartuttaa jotain. Kaikki elämän osa-alueet mietittiin läpi, mutta mitään ei löytynyt, Kujala kuvailee syyn selvittämisen kulkua.
Poissulkumenetelmän myötä sairauslomasyyksikin merkittiin ihottumarektio.
– Ensisijaisesti ihottumareaktio lievän infektion ja sen oireisiin otetun ibuprofeenin aiheuttama. Tulehduskipulääkkeitä ei suositella jatkossa käytettävän. Oirekuva sopinut Sweetin syndroomaan eli kuumeiseen neutrofiiliseen dermatoosiin, kirjattiin Kujalan tietoihin.
Nyt Kujala voi jo paremmin, mutta sairausloma jatkuu vielä muutamia päiviä. Jatkossa hän uskoo ottavansa lääkkeitä vain kovaan kipuun, mutta ei silti ryhdy tyystin karttamaan lääkkeitä.
– Lääkkeillä tästäkin on toivuttu, joten tuskin niitä tarvitsee alkaa pelkäämään. Alkuun varmasti on tasapainoilua pelkotilojen kanssa, mutta pidemmän päälle yritän suhtautua niin, että lääkkeet pelastavat ihmishenkiä. Tässäkin tapauksessa oli monia lääkkeitä, jotka vaivoihini auttoivat ja auttavat edelleen, Kujala kertoo.
Artikkelia muokattu 3. heinäkuuta 2019 kello 16.44: muutettu ibuprofeeni-sanan kirjoitusmuoto oikeaksi.