Jättiläisten tulospäivä: Stora Enso nelinkertaisti tuloksensa, Tesla sukelsi

Useat yritykset julkistavat tänään tuoreet talouslukunsa osavuosikatsauksissaan. MTV Uutiset seuraa tulosjulkistuksia tässä jutussa.

Toisen neljänneksen tulostietonsa kertovat muun muassa finanssikonserni OP-ryhmä, teräsyhtiö SSAB, metsäyhtiö Stora Enso sekä media- ja oppimateriaaliyhtiö Sanoma. Myös konepajayhtiö Valmet ja kaivoslaitteita valmistava Metso julkistavat huhti–kesäkuun tuloksensa.

Metson liikevoitto laski

Metson liikevoitto laski huhti–kesäkuussa 12 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 195 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto laski 13 prosenttia ja oli noin 1,2 miljardia euroa.

OP-ryhmän tulos kasvoi

Suomen pankkien markkinajohtaja OP-ryhmä kasvatti tulostaan toisella vuosineljänneksellä. Liikevoitto kohosi 611 miljoonaan euroon eli noin viidenneksellä vuoden takaisesta.

OP:n pääjohtaja Timo Ritakallio sanoo, että taantuman pohja näyttää Suomen taloudessa olevan takanapäin. Ritakallion mukaan talouden odotetaan elpyvän loppuvuoden aikana vienti- ja kulutuskysynnän vetämänä.

OP:n korkokate kasvoi huhti-kesäkuussa 11 prosenttia ja oli 698 miljoonaa euroa. Sen sijaan nettopalkkiotuotot pienenivät vertailukauteen nähden.

SSAB:n tulos romahti

Teräsyhtiö SSAB:n liiketulos laski huhti–kesäkuussa noin 3 miljardiin kruunuun eli noin 254 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin tulos oli noin 5 miljardia kruunua eli noin 424 miljoonaa euroa.

Yhtiön toimitusjohtajan Martin Lindqvistin mukaan liiketulos heikkeni erityisesti Yhdysvaltojen kvarttolevyhintojen laskun vuoksi.

Myös SSAB:n liikevaihto laski toisella neljänneksellä ja oli noin 28 miljardia kruunua eli noin 2,4 miljardia euroa. Vuotta aiemmin yhtiön liikevaihto oli noin 32 miljardia kruunua eli noin 2,7 miljardia euroa.

Sanoman voitto kasvoi

Sanoman operatiivinen liikevoitto kasvoi huhti–kesäkuussa 14 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ja oli nyt 61 miljoonaa euroa. 

Yhtiön liikevaihto oli noin 342 miljoonaa euroa ja pysyi viime vuoden tasolla.

Stora Enso nelinkertaisti tuloksensa

Metsäyhtiö Stora Enson tulos parani toisella vuosineljänneksellä selvästi vuoden takaiseen heikkoon vertailukauteen nähden. Oikaistu liikevoitto nousi 161 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 37 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski kolme prosenttia ja oli noin 2,3 miljardia euroa.

Stora Enso odottaa markkinoiden elpyvän vähitellen tämän vuoden aikana. Yhtiö odottaa koko vuoden tuloksensa olevan merkittävästi parempi kuin viime vuonna.

Googlen emoyhtiö ylitti odotukset

Googlen emoyhtiön Alphabetin huhti-kesäkuun tulos ja liikevaihto ylittivät odotukset muun muassa pilvipalveluiden kirittäminä.

Teknologiajätti kertoo tehneensä viimeksi päättyneellä vuosineljänneksellä liikevoittoa noin 23,6 miljardia dollaria, kun viime vuonna vastaavana ajanjaksona liikevoitto oli noin 18,4 miljardia.

Liikevaihto vuorostaan kasvoi noin 14 prosentilla vuodentakaisesta ja oli nyt noin 84,7 miljardia dollaria.

Toimitusjohtaja Sundar Pichain mukaan vahva tulos alleviivaa hakupalveluiden jatkuvaa vahvuutta sekä pilvipalveluiden kysyntää.

Tesla sukelsi – myynti laski

Sähköautovalmistaja Teslan huhti-kesäkuun tulos laski tuntuvasti vuodentakaisesta muun muassa koventuvan kilpailun vuoksi tehtyjen hinnanalennusten myötä.

Yhtiö kertoi tehneensä voittoa noin 1,5 miljardia dollaria, mikä on noin 45 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuosi sitten. Liikevaihto puolestaan kasvoi kahden prosentin verran ja oli nyt 25,5 miljardia dollaria.

Tulos jäi alle analyytikoiden odotusten, kun taas liikevaihto ylitti odotukset.

Ajoneuvojen myynti laski vuodentakaisesta, mutta nousi tammi-maaliskuuhun nähden.

Tulosjulkistuksensa yhteydessä Tesla sanoi jatkavansa tekoälyn ja itseohjautuvan ajamisen kehittämistä.

Tesla päätti aiemmin tässä kuussa lykätä paljon odotettua itseohjautuviin takseihin keskittyvää tilaisuutta elokuulta lokakuulle.

Teslan osakkeiden arvo oli 6,5 prosentin laskussa jälkipörssissä.

Lue myös:

    Uusimmat