Suuren sosiaaliturvauudistuksen valmistelu on alkamassa. Tavoitteena on saada aikaan nykyistä selkeämpi ja toimivampi järjestelmä, joka mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen. Uudistus toteutetaan vaiheittain.
Uudistuksen valmistelee laaja-alainen parlamentaarinen komitea, jonka toimikausi kestää kevääseen 2027 saakka. Komiteaan tulee edustaja paitsi kaikista eduskuntapuolueista, myös muun muassa työmarkkinajärjestöistä, Kelasta, Työterveyslaitoksesta ja Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssista.
Uudistuksen kohteena on työikäisten sosiaaliturva kokonaisuutena, mukaan lukien asumisen tuet ja toimeentulotuki. Komitea ei käsittele vanhuuseläkkeitä.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kertoo työn aloittamisesta tiedotustilaisuudessa aamulla.
Yhteistä ymmärrystä haetaan
Komitean puheenjohtajaksi on kutsuttu sosiaalipolitiikan tutkimusprofessori ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjelmajohtaja Pasi Moisio, jonka mielestä monimutkaiset järjestelmät täytyy uudistaa vaiheittain ja pitkän aikavälin vaikutukset ymmärtäen.
Komitean ensimmäinen tehtävä on Moision mukaan löytää riittävä yhteisymmärrys sosiaaliturvan nykytilasta ja ongelmista, jotka uudistuksella pyritään ratkaisemaan.
Sosiaaliturvakomitea hyödyntää valmistelussa ajantasaista tutkimusta ja tietoa. Komitean työtavoissa hyödynnetään myös viime hallituskaudella tehtyä työtä.
– Komiteassa haetaan yhteistä ymmärrystä asioista, vaikka poliittisista arvovalinnoista oltaisiin eri mieltä. Yhteinen ymmärrys vaatii tietopohjaa, keskustelua ja aikaa, luonnehtivat Pekonen ja Moisio Helsingin Sanomiin kirjoittamassaan mielipiteessä 7. helmikuuta.
Heidän mukaansa komiteoiden palauttamisen tarve on ymmärretty, kun isot uudistukset ovat kerta toisensa jälkeen kaatuneet.
Sosiaaliturvan tulee tukea työllisyyttä
Luonnos sosiaaliturvakomitean asettamispäätöksestä on julkaistu sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla, mutta komiteaa ei ole vielä asetettu. Luonnoksen mukaan sosiaaliturvan tulee osaltaan vastata ihmisten osallisuuden ja merkityksellisyyden tarpeisiin sekä tukea työllisyyttä, yrittäjyyttä, aktiivisuutta, ihmisen omatoimisuutta, osallisuutta ja elinikäistä oppimista kaikissa tilanteissa.
Myös yleistä asumistukea pyritään kehittämään niin, että se parantaa työnteon kannusteita.
Lisäksi komitean asettamispäätöksessä todetaan, että sosiaaliturvan uudistamisella pyritään pitkäaikaisen toimeentulotuen tarpeen vähenemiseen, ja että uudistus toteutetaan perusturvan tasoa heikentämättä.
Väestön vanheneminen lisää entisestään palvelujen tarvetta ja haastaa sosiaaliturvan kestävyyttä. Nykyisen sosiaaliturvan perusta on luotu 1950–1970-luvuilla, minkä jälkeen sitä on uudistettu pala kerrallaan. Palvelut ja etuudet ovat aikojen kuluessa kehittyneet erilleen.