Javelin-ohjukset ovat Venäjän panssarien suuri pelko: Näin "itseohjautuva telamiina" löytää maalinsa

Ukraina-uutisissa mainitaan usein amerikkalainen panssarintorjunta-ohjeus Javelin. Venäläistankkien pelotteen tehon salaisuudet ovat raaka voima ja edistynyt tekniikka.

Kokonimeltään FGM-148 Javelin on tehokas huipputekniikan mallikappale. Kun Tekniikka&Talous uutisoi siitä sodan alkuvaiheessa, arvioitiin ohjusten osumavarmuudeksi eli tappoprosentiksi 93 prosenttia.

Javelin-ohjuksen tehoa selittää tietenkin osaltaan sen huipputekniikka. Ohjus on niin sanottua ”ammu ja unohda” -tyyppiä: Kun 16 kilogramman painoinen ja 120 senttimetriä pitkä ohjus putkahtaa ulos putkesta, se kiipeää muutaman sadan metrin korkeuteen ja ohjaa sitten itsensä hyvin tarkasti maaliin.

Taivaalta syöksyvä telamiina iskee heikkoon kohtaan

Ohjus iskee panssariajoneuvoihin ylhäältä, missä niiden suojaukset ovat yleensä heikoimmat. Kantamaa Javelinilla on tarkemmasta ohjusmuunnelmasta riippuen 2,5–4 kilometriä.

Javelinien tehoa selittää kuitenkin myös puhdas raaka voima. Räjähdelataus ohjuksen sisällä on nimittäin 8,4 kg painoinen, kerrotaan muun muassa CSIS-ajatuspajan ase-esittelyssä.

Panos on siten melkein yhtä raskas kuin suomalaisessa telamiinassa, jonka raskaudesta monet ovat kuulleet legendaarisia armeijatarinoita. Inttislangilla myös ”telluna” tunnettu miina painaa 10 kilogrammaa, ja räjähdysainetta siitä on Puolustusvoimain kalustokuvaston mukaan 9,5 kiloa.

Räjähde läpäisee 75 senttimetriä panssariterästä

Telamiinan räjähde on tnt:tä. Javelinin räjähdysaineen laadusta toimitus ei löytänyt tietoa.

Se kuitenkin tiedetään, että räjähde on muotoiltu kaksoisontelopanokseksi. Ensimmäisen panoksen tarkoituksena on ottaa vastaan niin sanottu reaktiivinen panssari, ja jälkimmäinen läpäisee metallipanssarin, kirjoitetaan Reserviläinen-lehdessä. Sen mukaan Javelin läpäisee panssariterästä 75 senttimetriä.

Reaktiivinen panssari tarkoittaa räjähdysaineesta tehtyä laatoitusta, joka pysäyttää tai yrittää pysäyttää ammuksen vastakkaissuuntaisella räjähdyksellä.

CSIS:n mukaan Javelin lentää 140 metrin sekuntinopeudella eli melko tarkkaan 500 kilometriä tunnissa. Nopeutta ei voitane siis moittia, vaikka ohjusten mittapuulla tässä vauhdissa ei ole myöskään mitään erityistä: monet ohjukset ovat paljon nopeampiakin.

Tyyris tuhoaja

Uusimpien, viime perjantaina kertomiemme ukrainalaisten tietojen mukaan Javelin-ohjuksilla olisi tuhottu Ukrainan sodassa 400 venäläistä panssarivaunua ja 2000 muuta ajoneuvoa eli yhteensä 2400 ajoneuvoa. Näitä tietoja ei ole pystytty vahvistamaan muualta.

Yhden Javelin-ohjuksen hinnaksi mainitaan Wikipediassa 175 000 dollaria. Vuoden 2019 alkuun mennessä Lockheed Martinin mukaan Javelineja oli valmistettu maailmassa 45 000 kappaletta.

Javelinit suunniteltiin Yhdysvalloissa 1980-luvun lopussa. Ohjus otettiin käyttöön vuonna 1996.

Lue myös:

    Uusimmat