Jeanne ei päässyt museoon paljastavan asunsa vuoksi – tämä kaula-aukko oli liikaa: "Minusta tuntuu, että kaikki tuijottavat rintojani"

3:22img
Katso myös: Joukko yläosattomia naisia protestoi New Yorkissa tasa-arvon puolesta ja internet-sensuuria vastaan. 
Julkaistu 11.09.2020 10:21

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Ranskalaisnainen ei ollut päästä sisään pariisilaiseen museoon asuvalintansa vuoksi. Museo pyysi lopulta anteeksi.

Pariisissa sijaitseva Orsayn taidemuso on suosittu turistikohde, mutta ihan kaikki eivät museoon tunnu olevan tervetulleita. Kirjallisuuden opiskelija Jeannelta evättiin pääsy museeon, sillä tällä oli yllään museon mittapuun mukaan ilmeisesti  liian paljastava asu. Tämä siitäkin huolimatta, että museossa on näytillä useita 1800-luvun kuuluisia alastonmaalauksia, huomauttaa BBC.

Taidemuseon henkilökunta kertoi naiselle, että "säännöt ovat sääntöjä". Lopulta hän pääsi sisään, kun suostui laittamaan takin ylleen.

Tapaus nousi sometapetille Jeannen avaduttua siitä Twitterissä, ja museo on pyytänyt anteeksi.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

"He selvästi tuijottavat rintojani"

Jeanne julkaisi itsestään "liian paljastavassa asussa" kuvan, joka oli otettu neljä tuntia ennen museoon menoa. Museolle suunnatussa avoimessa kirjeessään Jeanne puolestaan kuvailee, kuinka ensin yksi, sitten toinen museon virkailijoista tuijotti hänen rintojaan, muttei kertonut, mitä museon sääntöjä hän rikkoi, BBC kertoo.

Tiistaina 8. syyskuuta lämpötilat kohosivat Pariisissa 26 asteeseen, joten taidetta rakastava Jeanne halusi viettää kuuman iltapäivän museossa.

– Ei tullut mieleenkään, että kaula-aukkoni olisi minkäänlaisen erimielisyyden aihe, hän sanoo.

Jeannen ystävällä oli yllään navan paljastava paita, mutta Jeannen rinnat nousivat kynnyskysymykseksi. Jeanne kertoo lipunmyyjän todenneen: "Voi ei, se ei ole mahdollista, sitä ei ole sallittu, se ei ole hyväksyttävää." Tämän jälkeen paikalle pelmahti Jeannen mukaan museon vartija, joka vetosi museon sääntöihin.

– Missään vaiheessa kukaan ei sano, että kaula-aukkoni on ongelma, he selvästi tuijottavat rintojani viitaten niihin "noina". 

Aluksi nainen kieltäytyi laittamasta takkiaan päälle.

– En halua laittaa takkiani ylleni, sillä tunnen oloni lyödyksi, pakotetuksi, olen häpeissäni. Minusta tuntuu, että kaikki tuijottavat rintojani. Olen vain rintani, olen vain nainen, jota he seksualisoivat, Jeanne kuvailee avoimessa kirjeessään.

LUE MYÖS:  Nainen moittii tilaamaansa mekkoa – osoitti greipin avulla oleellisen ongelman

Museossa useita kuuluja alastonmaalauksia

Jeannen Twitter-julkaisulla on yli 37 000 tykkäystä, ja sitä on twiitattuu uudelleen liki 25 000 kertaa. Kun julkaisu lähti leviämään, museo pyysi tapahtunutta anteeksi Twitterissä, ja kertoi ottavansa yhteyttä Jeanneen.

Jeanne kertoi BBC:lle olevansa tyytyväinen siihen, että museo otti häneen henkilökohtaisesti yhteyttä ja pyysi vilpittömästi anteeksi. Hän ei kuitenkaan pitänyt siitä, ettei museo julkisessa anteeksipyynnössään huomioinut tapahtuneen seksististä ja syrjivää luonnetta.

BBC huomauttaa, että täysin selvää ei ole, mihin sääntöihin museon henkilökunta alunperin viittasi kieltäytyessään päästämästä Jeannea sisään. Libération-lehti mainitsee pari sääntöä, joissa viitataan "ssädylliseen" pukeutumiseen ja kiellon koskien vaatteita, jotka "todennäköisesti häiritsevät yleistä järjestystä", mutta uskoo, että museossa tajuttiin, etteivät ne olleet tässä tapauksessa asiaan kuuluvia. Onhan Orsayn taidemuseo, Musée d’Orsay,  koti monelle maailmankuululle alastonmaalaukselle, kuten Gustave Courbet’n Maailman alkuperälle.

Muutama vuosi sitten eräs lontoolaisäiti puolestaan sai hämmästyä, kun häntä pyydettiin peittämään itsensä imettäessään Victoria & Albert -museossa. Museon tarjoamaan taiteeseen tutustunut äiti ei kuitenkaan vaatimusta purematta niellyt – näin hän todisti osuvasti ristiriitaisuuden museon pyynnössä.

LUE MYÖS:  Kesäinen haalariasu tuomittiin sopimattomaksi lentomatkalle: "En voinut astua lennolle, ellen peitä avujani”

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: BBC, New York Post, @jeavnne/Twitter

Tuoreimmat aiheesta

Museot