JHL: Moniin yksityisiin päiväkoteihin ei palkata riittävästi henkilökuntaa – "Vaikea huolehtia edes siitä, että vaipat pystytään vaihtamaan"

Yksityisissä päiväkodeissa ei aina pystytä hoitamaan lapsia kunnolla, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Liiton mukaan ongelmat johtuvat siitä, että yritykset eivät ota kaikkiin vuoroihin riittävästi henkilökuntaa. Pahimmillaan henkilökunnan on vaikea huolehtia edes siitä, että lapsilla on riittävästi ruokaa ja vaipat pystytään vaihtamaan, JHL kertoo.

Tilanne on liiton mukaan jatkunut jo useamman vuoden.

–  Kyseessä on aivan samankaltainen laskelmoitu toiminta, jota Esperi Care on harjoittanut vanhustenhoidossa. Työtunteja on vähennetty esimerkiksi niin, että esimies muuttelee vuoroja kysymättä mitään työntekijöiltä. Jos yhtenä päivänä tekee enemmän tunteja kuin päivälle on ennakkoon suunniteltu, käsketään vähentämään vastaavasti tunteja muilta päiviltä, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

JHL kertoo olleensa useaan otteeseen yhteydessä päiväkoteihin, joiden ongelmista liitto on saanut tietoa. Yrityksistä on kuitenkin sitkeästi väitetty, että ryhmäkoot ja henkilöstön suhdeluku ovat kunnossa, tiedotteessa sanotaan.

"Yhteydenottoja tullut todella paljon"

Ongelmat ovat tulleet liiton tietoon yksityisen varhaiskasvatuksen luottamusmiehiltä ja alalla työskenteleviltä.

– Yhteydenottoja on tullut valitettavasti todella paljon, JHL:n sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi kertoo STT:lle.

Hänen mukaansa yhteydenottoja tuli paljon etenkin silloin, kun päiväkotiyritys Touhula alkoi voimakkaasti kasvaa muutama vuosi sitten. Touhula on nykyisin alan suurin yritys Suomessa.

Pirttijärven mukaan Touhula on tällä hetkellä yksi niistä yksityisistä päiväkotiyrityksistä, joista tulee tietoon eniten ongelmia. Alan isoista yrityksistä myös Pilkkeen päiväkodeista tulee usein tietoon ongelmia.

Touhulan toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan jokaisessa Touhulan päiväkodissa noudatetaan lain edellyttämää henkilöstömitoitusta.

– Totta kai poikkeustilanteita voi syntyä, jos esimerkiksi tulee äkillisiä sairauspoissaoloja. Meillä on kuitenkin sääntö, että jokaiseen sairauspoissaoloon pyritään saamaan sijainen, mikäli läsnä olevien lasten määrä sitä vaatii.

Hänen mukaansa on vaikea ottaa kantaa siihen, mistä JHL:lle on tullut tietoja ongelmista.

–  Meille ei ole tullut luottamusmiehen kautta mitään tällaista viestiä tämän vuoden puolella. Olemme ilman muuta huomenna yhteydessä liittoon ja kysymme tarkempia tietoja, Holmqvist sanoi sunnuntaina.

STT tavoitteli tuloksetta tänään myös Pilkettä kommentoimaan JHL:n lausuntoja. 

Lue myös:

    Uusimmat