Jo 700 ehec-potilasta sairastunut munuaistautiin – veriplasmalle valtava tarve Saksassa

Lääkäri säätää dialyysikonetta sairaalassa Hampurissa. Sairaalassa on hoidossa useita ehec-bakteerin sairastuttamia potilaita.
Lääkäri säätää dialyysikonetta sairaalassa Hampurissa. Sairaalassa on hoidossa useita ehec-bakteerin sairastuttamia potilaita.
Julkaistu 07.06.2011 11:34(Päivitetty 10.06.2011 16:09)

Ehec-bakteerin aiheuttamaan vaaralliseen munuaisoireyhtymään on sairastunut jo liki 700 ihmistä Saksassa ja muualla EU:n alueella.

Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tilastojen mukaan hemolyyttis-ureeminen oireyhtymä (HUS) on todettu yli 660 ehec-bakteerille altistuneella, kun ehec-tapauksia on kaikkiaan todettu noin 2300.

Bakteeriin on kuollut 22 ihmistä. Heistä 16:lla oli HUS, kuudella ei. Normaalisti HUSiin sairastuvat lähinnä pienet lapset, mutta nyt valtaosa sairastuneita on aikuisia. Kaksi kolmasosaa heistä on naisia.

Saksan sairaanhoito äärirajoilla

Valtaosaa ehec-bakteerista sairastuneista hoidetaan pohjoissaksalaisissa sairaaloissa. Maan sairaanhoitojärjestelmä alkaakin olla ylikuormittunut, sillä etenkin HUS-tapaukset vaativat intensiivistä hoitoa.

Monet HUS-potilaat joutuvat dialyysiin eli verenpuhdistukseen useita kertoja päivässä. Saksalaislehti Bildin mukaan verta joudutaan tilaamaan Pohjois-Saksan sairaaloihin eteläisistä osavaltioista, sillä dialyyseihin tarvittava veri ei muuten riitä.

Bildin mukaan pelkästään pohjoissaksalaisen Kielin kaupungin yliopistosairaalassa tarvittaisiin verta päivittäin yli 150 luovuttajalta, jotta tarpeeseen pystyttäisiin vastaamaan.

Joissain sairaaloissa on tehty viikossa yhtä monta verenpuhdistusta kuin normaalisti koko vuoden aikana, kertoo puolestaan Frankfurter Allgemeine.

Lue myös: Tällaisia ovat vaarallisen ehec-tartunnan oireet

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat