Jo kymmeniä monoliitteja ilmestynyt ympäri maailmaa, yksi Savonlinnaan – onko mysteeri viimein selviämässä?

Kiiltävien metallipaasien mysteeri on kuohuttanut ympäri maailmaa sen jälkeen, kun ensimmäinen metallimonoliitti havaittiin Utahin aavikolla 18. päivä marraskuuta. Monoliitin tekijäksi on ilmoittautunut taidekollektiivi, mutta asiaan ei ole saatu varmuutta. Nyt monoliittejä on ilmestynyt jo kymmeniä ympäri maailmaa

18. päivä marraskuuta Utahin aavikon yllä lentänyt helikopteri havaitsi aavikolla jotain poikkeuksellista: yli kolme metriä korkean kiiltävän metallipaaden, joka muistutti erehdyttävästi Stanley Kubrickin klassikkoelokuvan 2001: Avaruusseikkailu alussa nähtyä mystistä paatta.

Monoliitti on innostanut sen jälkeen ihmisiä ympäri maailman veikkaamaan mysteerisen esineen alkuperää. Rakentajaksi on veikattu esimerkiksi ulkoavaruuden muukalaisia.

Monoliitin mahdollinen tekijä ilmoittautui

Useimmat uskovat, että ilmiölle on maallinen selitys. Monoliitin on epäilty olevan joko yrityksen markkinointitempaus tai taideteos. The New York Timesissä on huomautettu, että monoliitti muistuttaa John McCracken -nimisen newmexicolaisen taiteilijan teoksia.

Newyorkilainen taidevälittäjä ehti jo tunnistaa teoksen autenttiseksi McCrackenin työksi ennen kuin perääntyi lausunnossaan. McCracken kuoli vuonna 2011.

The Most Famous Artist -taidekollektiivi on julkaissut Instagram-sivuillaan useita postauksia, jotka viittaavat siihen, että he saattaisivat olla monoliitin takana.

Yhdessä postauksestaan he kertoivat myyvänsä monoliittia 45 000 euron hintaan.

The Mashable tavoitti kollektiivin perustajan Matty Mon haastatteluun. Mo ei suoraan myöntänyt, että kollektiivi olisi monoliitin takana, mutta vihjasi siihen, että asiasta olisi tulossa lisätietoa lähiviikkoina.

Vain kymmenen päivää myöhemmin monoliitti katosi aavikolta

Enää alkuperäisen Utahin monoliitin ostamisesta on turha haaveilla, sillä se katosi vain kymmenen päivää sen jälkeen, kun se oli havaittu helikopterista.

Ross Bernards -niminen henkilö postasi Instagramiin viestin, jossa kertoi nähneensä, kun neljä miestä saapui purkamaan monoliitin.

Myöhemmin kunnian monoliitin poistamisesta otti Andy L. Lewis -niminen extreme-urheilija, joka kertoi osallistuneensa monoliitin poistamiseen.

The New York Timesin mukaan monoliitin purkamisen taustalla oli Lewisin ja kolmen muun henkilön halu suojella aluetta turisteilta.

Monoliitteja ilmestynyt jo kymmeniä ympäri maailmaa

Vain päiviä Utahin monoliitin ilmestymisen jälkeen samankaltainen monoliitti löytyi Romaniasta  Piatra Neamtin kaupungista, läheltä Bâtca Doamnein historiallista linnoitusta. Alue on suojeltua, joten monoliitista aloitettiin Romaniassa rikostutkinta.

Hieman Romanian monoliitin löytämisen jälkeen uusi monoliitti nousi Kaliforniaan Atascaderon kukkulan huipulle.

Kolme ensimmäistä monoliittia herättivät vielä hämmennystä, mutta viime viikon aikana niitä tupsahteli milloin minnekin. 

Monoliitteja on löydetty esimerkiksi Kiekebergin luonnonsuojelualueelta Hollannista, joen penkereeltä Puolasta Varsovasta, Ranskasta Toulousesta, Chiasta Kolumbiasta ja useampia kappaleita Vancouverista Kanadasta.

Yhdysvalloissa monoliitteja on löydetty esimerkiksi Mānoalta Hawaijilta, Las Vegasista ja El Pasosta.

Myöhemmin ilmestyneitä monoliitteja on luonnehdittu myös alkuperäisen kopioksi. Esimerkiksi Wrightsaarelle Isoon-Britanniaan ilmestyneen monoliitin tekijäksi tunnustautuikin Sky Newsin haastattelussa 29-vuotias Ton Dunford, joka oli tehnyt rakennelman "ihan huvin vuoksi" Utahin monumentin inspiroimana.

Suomikin sai oman monoliittimysteerinsä

Viime viikolla ensimmäinen monoliitti saatiin Suomeenkin. Lenkkeilijä huomasi monoliitin torstaiaamuna ulkoilualueelta Olavinlinnan takaa.

Savonlinnan seudun matkailu oy:n Jaana Komi toteaa MTV Uutisille, ettei kukaan tiedä, mistä monoliitti on ilmestynyt. Komi kuitenkin uskoo, että inspiraatio on löytynyt maailmalta.

– Se on suojeltu viheralue, jolla ei ole aktiivista toimintaa, joten joku on voinut hyvin viedä monoliitin sinne kenenkään huomaamatta.

Lue myös:

    Uusimmat