Selvitys: Kymmenet maajoukkuepelaajat kokeneet seksuaalista häirintää

2:00img
Julkaistu 08.10.2018 14:58(Päivitetty 08.10.2018 17:12)

MTV SPORT

Useampi kuin joka kymmenes urheilija on uransa aikana kokenut seksuaalista häirintää, kertoo Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEK ry:n tuore selvitys.

Tausta:​​​​​​​
MTV Sport paljasti kuluvan vuoden maaliskuussa Suomen naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa sekä lajien SM-sarjajoukkueissa tapahtuneen laajamittaista seksuaalista häirintää, joka on jatkunut 90-luvulta vähintään vuoteen 2008 asti. Suomen Palloliitto ja Jääkiekkoliitto vahvistivat tuolloin alakulttuurisen ilmiön MTV Sportille.

MTV Sport keräsi yksityiskohtaista tietoa ja esimerkkitapauksia kymmeniltä naisten maajoukkuepelaajilta ja toimihenkilöiltä. Tietoa kerättiin myös SM-sarjapelaajilta.

SUEK selvitti seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän kokemuksia jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkuepelaajien keskuudessa. Kyselyyn vastasi 496 urheilijaa. Selvityksen perusteella useampi kuin joka kymmenes maajoukkuepelaaja, 54 vastaajaa, oli kokenut palaajaurallaan häirintää. Valtaosa häirinnän kokeneista oli naisia.

Selvityksen mukaan suurin osa vakavasti luokiteltavasta häirinnästä oli tapahtunut muualla kuin maajoukkueiden parissa. Kaikki maajoukkueessa tapahtunut fyysistä itsemääräämisoikeutta loukannut häirintä oli mies- tai poikaurheilijoiden kokemaa. Naisurheilijat kertoivat kokeneensa maajoukkueissa sukupuoleen perustuvaa häirintää.

- Urheilijat eivät koe pitkäaikaista tai toistuvaa seksuaalista häirintää tai sen uhkaa maajoukkueissa. Useat pelaajat ovat kuitenkin joutuneet tilanteisiin, jotka ovat ylittäneet sopivuuden rajan, selvityksen tehnyt liikuntatieteiden maisteri Johanna Hentunen kertoo SUEKin tiedotteessa.

LUE LISÄÄ: MTV Sport tutki: Naisten maajoukkueissa seksuaalista häirintää

Selvityksen mukaan maajoukkueen ulkopuolella häirintää oli kokenut vastaajista yhteensä 33 urheilijaa, joista kymmenen oli kokenut fyysistä seksuaalista häirintää. Usein ahdisteluun oli syyllistynyt valmentaja tai muu joukkueen taustahenkilö.

- Valta on usein häiritsijällä. Häirintää kokeneet urheilijat eivät ole löytäneet keinoja raportoida kokemastaan ja hakea apua, Hentunen kuvailee.

LUE LISÄÄ: Suomen maajoukkuevalmentaja seksuaalisesta häirinnästä – "Osa pelkäsi ja lopetti uransa!"

Touko–syyskuussa tehdyssä selvityksessä olivat mukana kaikki jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueet kaikista ikäluokista. Kyselyyn vastasi 496 urheilijaa, ja vastausprosentti oli 55. Selvityksen tilasivat SUEKilta Suomen Jääkiekkoliitto ja Suomen Palloliitto.

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu