Matkailu- ja ravintolapalveluiden jäsenkyselyn mukaan alan yritysten ja työntekijöiden näkymä vuoden loppuun asti on synkkä.
Noin 70 prosenttia MaRan jäsenyrityksistä arvioi liikevaihtonsa alenevan loppuvuodesta vähintään 30 prosenttia.
Vaikeimmassa asemassa ovat ohjelmapalvelualan yritykset, joista lähes neljä viidestä arvioi menettävänsä yli 80 prosenttia liikevaihdostaan.
MaRa ja PAM esittävät, että hallitus tekisi päätöksen arvonlisäverojen määräaikaisesta alentamisesta tukeakseen toimialaa.
Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo MTV Uutisille, että pitäisi miettiä sitä, mihin tukea oikeasti tarvitaan.
– Tällä hetkellä on keskitytty näihin kustannuksiin, kustannuksien kattamiseen. Meidän matkatoimistoalalla esimerkiksi se ei ole oikein kohdistunut oikealla tavalla yrityksiin, hän kertoo.
– Nyt kun mietitään, että miten lähdetään tästä eteenpäin, toivotaan, että mahdollisimman moni yritys selättää tämän kriisin, niin tarvitaan siihen uudelleenkäynnistämiseen, siihen että pystytään henkilökuntaa palkkaamaan takaisin töihin, niin siihen tarvittaisiin oikeastaan sitä tukea.
Lue myös: Hallitus neuvotteli myöhään matkustusrajoituksista – joko tänään kerrotaan päätöksistä?
Hallitukselta odotetaan päätöksiä myös matkustusrajoitusten muuttamisesta. Eilen viideltä iltapäivällä käynnistetyt neuvottelut jatkuivat puoli yhteenotoista asti illalla, eikä neuvotteluiden etenemisestä tihkunut julkisuuteen tietoja.
Mäki-Fräntin mukaan toimiva matkailusuositus olisi pitkäjänteinen.
– Yritysten pitäisi pystyä tietämään, että millä aikataululla he pystyvät lähtemään uudestaan toimintaansa käynnistämään.
– Tämä on hyvin globaali toimiala ja kilpaillaan hyvin globaalisti myöskin. Euroopan komissio on antanut ihan selkeitä ohjeita valtioille siitä, että miten tätä voitaisiin lähteä yhteisesti rakentamaan turvallista matkailua taas eteenpäin. 50 on ollut se luku, joka on komission suunnalta tullut ja monissa Euroopan maissa on käytössäkin.