Adhd eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on erityisen yleinen vankien keskuudessa. Tutkimusten mukaan jopa 25 prosentilla vangeista on adhd, mikä on kymmenkertainen määrä muuhun aikuisväestöön nähden.
Yleisväestössä adhd:tä esiintyy noin 2,5 prosentilla ihmisistä.
Yksi riskitekijä
Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että adhd on yksi riskitekijä rikolliselle käyttäytymiselle.
– Adhd:seen liittyy heikkoa käyttäytymisen kontrollia ja impulsiivisuutta. Toki osalle heistä kehittyy päihdeongelma, joka osaltaan on riski rikolliselle käyttäytymiselle, projektipäällikkö Sanna Kara Autismisäätiöstä sanoo.
Kansainvälisten tutkimusten mukaan adhd-taustaisten rikokset ovat yleensä äkillisiä, ei niinkään suunnitelmallisia rikoksia. Useimmin he syyllistyvät varkauksiin, näpistyksiin, huumerikoksiin ja aseisiin liittyviin rikoksiin.
Keskittyminen usein vaikeaa
Vankiloissa adhd aiheuttaa omia haasteitaan, sillä tarkkaavuushäiriöstä kärsivien voi olla vaikea keskittyä kuntoutusohjelmiin ja opiskeluun.
Helsingin ja Vantaan vankiloissa työskennelleen Hanna Malmströmin mukaan adhd-vankien on helpompaa tehdä töitä vankilassa kuin opiskella.
– Työ on tekemistä. Opiskelu voi olla haasteellisempaa, koska siinä saattaa olla pitkään paikallaan olemista, mikä voi olla heille tosi vaikeaa. Adhd-taustaisen voi olla vaikea keskittyä, nykyään palveluohjaajana Kriminaalihuollon tukisäätiössä työskentelevä Malmström kertoo.
Toisaalta vankilan selkeät säännöt ja rakenteet helpottavat adhd-taustaisten vankien olemista. Sen sijaan suljetut pienet sellit voivat ahdistaa heitä enemmän kuin muita vankeja.
Alidiagnosoitu häiriö
Adhd on edelleenkin vankilassa melko alidiagnosoitua. Tutkimusprosessi on usein pitkä ja adhd-ihmisen voi olla vaikea sitoutua siihen.
– Vankilaan joutuu myös henkilöitä, joilta adhd:tä ei ole vielä tunnistettu. Täten he eivät ole myöskään saaneet tarvitsemaansa tukea oikeassa ajoin, Kara sanoo.