Jordanian entinen kruununprinssi kotiarestistaan: "En tietenkään aio totella"

Jordanian entinen kruununprinssi Hamzah. / AOP
Jordanian entinen kruununprinssi Hamzah. / AOP
Julkaistu 05.04.2021 14:12

MTV UUTISET – STT

Pelko Lähi-idän vakauden horjumisesta toi kuningas Abdullahille runsaasti ilmoituksia tuesta.

Lähi-idässä Jordaniassa entinen kruununprinssi Hamzah on vannonut, ettei aio totella käskyjä liikkumisensa ja viestintänsä rajoittamisesta. Hän ilmoitti asiasta Twitteriin sunnuntaina lähettämässään ääniviestissä.

– En halua tehdä mitään liikkeitä ja kiihdyttää tilannetta, mutta en tietenkään aio totella, kun he sanovat, etten voi mennä ulos, tviitata tai olla yhteydessä ihmisiin ja että saan nähdä vain perhettäni, hän sanoi.

Jordanian hallinto on syyttänyt Hamzahia yhteyksistä kumoukselliseen salaliittoon, joka vastustaa Hamzahin velipuolta kuningas Abdullah II:tä. Ainakin 16 ihmistä on otettu kiinni asiaan liittyen.

Hamzah on kieltänyt olevansa missään tekemisissä tällaisten salaliittojen kanssa.

Pieni maa, suuret jännitteet

Hamzah on arvostellut äänekkäästi Jordanian kuningashuonetta ja johtajia korruptiosta, sukulaisten suosimisesta ja autoritaarisista otteista muun muassa lauantaina Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle lähettämässään videossa

– Hallintorakenteemme on ollut viimeiset 15–20 vuotta täynnä epäpätevyyttä, ja tilanne on vain pahentunut. Eikä kukaan voi puhua tai ilmaista mielipidettään mistään ilman, että häntä kiusataan, pidätetään, häiritään ja uhkaillaan, hän sanoi.

Kuningas Abdullah nimitti vuonna 1999 velipuolensa Hamzahin kruununprinssiksi heidän isänsä kuolintoiveen mukaisesti. Viisi vuotta myöhemmin hän kuitenkin vei arvonimen Hamzahilta ja nimitti uudeksi kruununprinssiksi poikansa Husseinin.

Jordania on pieni maa, mutta sen vakaudella on paljon merkitystä Lähi-idässä. Tästä syystä Yhdysvallat, merkittävät Persianlahden maat, Egypti ja Arabiliitto kertoivat nopeasti kiinniottojen jälkeen tukevansa kuningas Abdullahia.

Jordanialla on yhteistä rajaa Israelin, miehitetyn Länsirannan, Syyrian, Irakin ja Saudi-Arabian kanssa. Maassa on Yhdysvaltojen sotilaita, miljoonia karkotettuja palestiinalaisia ja yli puoli miljoonaa pakolaista Syyriasta.

Tuoreimmat aiheesta

Jordania