Joulun alla tulee helposti elettyä yli varojensa, sillä joululahjoihin saa helposti kulumaan satasia. Kenenkään rahankäyttökuria ei varmasti tiukenna se, että monet kauppiaat tarjoavat edullisia luottoja tyyliin "Osta nyt, maksa helmikuussa". Vielä petollisempia ovat pikavipit, joiden harkitsematon nostaminen saattaa koitua erittäin kalliiksi.
− Luoton ottaminen on ihan sallittua, eikä velkaa tarvitse pelätä, jos on laskenut maksukykynsä tarkkaan. Sen sijaan useampien kulutusluottojen ja pikavippien ottaminen on tyhmää, aloittaa Maija Toivonen, Mikkelin kaupungin johtava talous- ja velkaneuvoja.
Hän korostaa, että luottoja myönnetään erittäin helposti, joskus myös sellaisille henkilöille, joilla on merkintä maksuhäiriöstä. Niinpä on luoton ottajan omalla vastuulla laskea, pystyykö hän oikeasti maksamaan velkansa määräajassa takaisin.
Pikavippien maksuajoista ei juuri neuvotella
Silloin tällöin sattuu niin, että laskun tipahtaessa postiluukusta, tilillä ei olekaan tarpeeksi rahaa sen maksamiseen. Silloin ei kannata jäädä toivomaan, että ehkä velkoja unohtaa laskun, sillä niin tuskin tulee tapahtumaan. Sen sijaan velkojaan tulisi ottaa välittömästi yhteyttä ja kertoa tilanteestaan rehellisesti sekä neuvotella uudesta eräpäivästä tai laskun pilkkomisesta osiin.
− Yleensä velkojan kanssa voi neuvotella, mutta pikavippifirmojen kanssa se on hankalampaa. Eräpäivää saatetaan kyllä suostua siirtämään, mutta siirrosta voidaan periä monen kympin maksu, Toivonen selittää.
Oli miten oli, laskun maksamatta jättämisestä ei selviä muutamalla kympillä. Toivonen kertoo, että jos lasku menee ulosottoon, summa on jo moninkertaistunut. Ja niin ei pääse käymään vahingossa, sillä velkoja itse kyllä muistuttaa maksusta useaan otteeseen. Tämän jälkeen lasku siirretään jollekin perintätoimistolle, jonka kanssa pitäisi viimeistään olla yhteydessä, jos ei halua menettää luottotietojaan. Jos maksua ei vieläkään pysty suorittamaan, lasku siirretään käräjäoikeuden päätöksellä ulosottoon.
− Jos jättää 36 euron maksun suorittamatta, summa on kasvanut yli 200 euroon siinä vaiheessa kun se on ulosotossa, Toivonen laskee.
Asiakkaita kaikista yhteiskuntaluokista
Velkaneuvojia työllistävät ihan tavalliset ihmiset. Toivonen kertoo, että hänen luonaan käy asiakkaita kaikista yhteiskuntaluokista. Tyypillinen tilanne on, että henkilö, jolla on iso asuntolaina, jääkin yhtäkkiä työttömäksi tai sairastuu vakavasti. Apua velkojen selvittelyyn tarvitaan, kun lainan lyhennyksiä ei kyetä enää maksamaan.
Toinen tyypillinen asiakas on nuori, ehkä opiskelija tai pätkätyöläinen, joka on nostanut kerralla useamman pikavipin, eikä ole tullut ajatelleeksi, että hänen rahatilanteensa ei ole parantunut seuraavaan viikkoon mennessä, jolloin pikavippi pitäisi maksaa takaisin.
− Valitettavasti maksuhäiriöt ovat lisääntyneet viime aikoina merkittävästi, ja pikavipit ovat siihen suuri syypää, Toivonen harmittelee.
Hän kertoo esimerkkinä eräästä 18-vuotiaasta asiakkaastaan, jolla on harteillaan toistakymmentä maksamatonta pikavippiä.
− Hänen tilanteensa on ihan katastrofi. Vaikka pikavipit ovat olleet suhteellisen pieniä, 20 eurosta sataan euroon, hän ei pysty selviämään niistä millään. Kaikki ovat menossa pikkuhiljaa ulosottoon, ja kuten sanottu, summa on ulosottovaiheessa moninkertaistunut. En tietenkään voi sanoa asiakkaitani tyhmiksi, mutta kyllä tällaisten velkojen ottaminen on tyhmää.