JSN: Pelkät salassapitomerkinnät eivät estä tietojen julkaisua – toimittajilta vaaditaan tarkkaa harkintaa

0:59img
Julkaistu 23.08.2018 21:07

MTV UUTISET – STT

Julkisen sanan neuvosto JSN on julkaissut kannanoton siitä, miten toimittajien olisi suotavaa luovia Journalistin ohjeiden, lehdistönvapauden ja Suomen lakien välimaastossa.

JSN lähtee kannanotossaan siitä, että lehdistönvapautta ei ole tarkoitettu turvaamaan niinkään toimittajien oikeuksia kuin kansalaisten oikeutta saada luotettavaa tietoa.

Video: Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän oikeuskäsittelystä puhuttiin MTV Uutisissa helmikuussa.

Lain tai salassapitomääräyksen rikkominen voi tulla toimittajalle kysymykseen poikkeustapauksissa, jos kyse on yhteiskunnallisesti merkittävän tiedon hankkimisesta ja julkaisemisesta. Toimittajien on kuitenkin harkittava tarkkaan, mikäli näin aiotaan tehdä.

"Lehdistönvapauden ja vallankäytön suhteen oltava jännitteinen"

Merkittävät tiedot voivat kertoa esimerkiksi vallan väärinkäytöstä, korruptiosta, terveys- tai ympäristöhaitan aiheuttamisesta tai jonkun epäinhimillisestä kohtelusta.

– Erilaiset asiakirjojen salassapitomerkinnät, kuten leimat, embargot ja luottamuksellisuuslauselmat, voivat olla viite siitä, että tiedon julkaisemisessa on noudatettava erityistä harkintaa. Journalistin ohjeiden näkökulmasta pelkät merkinnät eivät kuitenkaan sido toimittajia, kannanotossa sanotaan.

Neuvosto perustelee kantaansa sillä, että demokratiassa lehdistönvapauden ja vallankäytön suhteen kuuluu olla jännitteinen. Yksi toimittajien tehtävä on huolehtia yhteiskunnallisen vallankäytön läpinäkyvyydestä ja julkaista myös asioita, joiden julkaisun joku haluaisi estää.

Alkusysäys Viestikoelaitos-kohusta

Viime joulukuussa Helsingin Sanomat julkaisi jutun Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta käyttäen lähteenä salaiseksi merkittyjä asiakirjoja. Uutisoinnista syntyi vilkas keskustelu, ja tammikuussa JSN kertoi ryhtyvänsä laatimaan kannanottoa. Kannanotto ei kuitenkaan käsittele kyseistä artikkelia, vaan sitä yleisemmän tason kysymyksiä.

Kannanottoa ei ole tarkoitettu niinkään ohjeeksi toimittajille. Sen tavoitteena on avata suurelle yleisölle sitä, miksi tiedotusvälineet toimivat kuten toimivat.

JSN:n mukaan kannanotto ja sananvapauden merkityksen selventäminen ovat tärkeitä myös siksi, että sanan- ja lehdistönvapaudet ovat heikentyneet monissa Euroopan maissa viime vuosina.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa