Sastamalaisen Teemu Ryypän juhannuspäivän lukuhetki mökillä keskeytyi, kun hän näki veden varaan joutuneen naisen kelluvan mökkirannan läheisyydessä.
46-vuotias insinööri Teemu Ryyppä muistaa ikuisesti viime kesän juhannuspäivän.
Hän oli viettämässä tavallista juhannusta nauttien helteestä oman mökkinsä rannassa. Ryyppä huomasi, kuinka viereisen mökin kaksi iäkkäämpää naista lähtivät uimaan. Ryyppä ihmetteli, miksi toinen naisista lähti uimaan kohti heidän rantaansa.
– Yleensä uidaan oman rannan edessä, ja se hämmästytti. Sitten huomasin, että nainen ui jotenkin toispuoleisesti ja toinen käsi oli velttona.
Kirjan luku keskeytyi, ja Ryyppä alkoi seurata naisen liikkeitä.
– Sitten nainen jäi kellumaan kasvot veteen päin liikkumattomana. Käskin tyttären soittamaan 112:een ja heitin paidan pois, hän kertoo.
Lue myös: Helteet jatkuvat ja ihmiset parveilevat rannoilla – toimi näin, jos näet jonkun olevan hukkumaisillaan
Naisen kasvot ja huulet olivat jo siniset
Ryyppä lähti nopeasti uimaan kohti naista. Kun hän pääsi naisen luo, Ryyppä käänsi liikkumattoman naisen kasvot ylöspäin.
– Kasvot ja huulet olivat jo sinisinä. En tiennyt vielä silloin, että hengittääkö hän.
Lue myös: Noa, 13, pelasti hukkuvan naisen Porissa: "Isä sanoi, että on ylpee musta"
Laiturille tuli muitakin apuun, ja porukalla he saivat naisen nostettua hänet vedestä. Kaikkien onneksi selvisi, että nainen hengittää.
– Onneksi nainen hengitti, eikä tarvinnut elvyttää. Hengitys oli kuitenkin katkonaista ja nainen oli tajuton.
– Kummatkin naiset olivat pelästyneitä ja shokissa. Se ei ollut todellakaan mikään mukava tilanne, sankaripelastaja kertoo.
Pelastushelikopteri saapui noin viidentoista minuutin kuluttua, ja sen jälkeen tulivat ambulanssi ja paloauto.
Jälkeenpäin Ryyppä kuuli, että iäkäs nainen oli ilmeisesti pyörtynyt uidessaan.
Oli reagoitava nopeasti
Juhannus jatkui, mutta tapahtumat palasivat pelastajan mieleen. Ryypän mukaan itse tilanteessa hän ei kerennyt "ajatella mitään".
– Jälkeenpäin tuli outo fiilis. Palkitsemistilaisuudessa toiset kertoivat, että heille oli tullut tärisevä ja värisevä olo jälkeenpäin. Itselle tuli vain hyvä olo, että jotakin hyvää sai tehtyä.
Hän oli onnellinen myös siitä, että ei mennyt paniikkiin.
– Jos nainen olisi ollut siellä vielä pitkään, niin pelastaminen olisi mennyt vaikeaksi.
Mökkinaapurit soittivat hänelle pari päivää tapahtuneen jälkeen ja olivat kiitollisia.
Kansalaisten apu tärkeää pelastuslaitoksille
Tampereen Pelastuslaitos kutsui kesäkuun ensimmäinen päivä Ryypän yhdessä 22 muun henkilön kanssa kahvitilaisuuteen, jossa heidät kaikki haluttiin huomioida. Tilaisuuteen kutsutut olivat kaikki toimineet neuvokkaasti onnettomuustilanteissa. Pelastuslaitos haluaa huomioimisella viestittää kansalaisten avun tärkeydestä onnettomuuspaikoilla.
Tilaisuudessa käytiin läpi jokaisen pelastajan tarina. Ryypän mukaan palkitsemistilaisuus tuntui hyvältä.
– Pelastuslaitoksen mielestä on tärkeää palkita niitä, jotka ovat auttaneet hädässä olleita. He ovat ensimmäisenä paikalla ja vaikuttavat toiminnallaan suuresti kuinka hyvin loukkaantunut toipuu.
Lue myös: Osaatko elvyttää pandemian aikaan? Näin elvytysohjeet ovat muuttuneet koronan vuoksi
Ensiapukurssi kannattaa käydä
Ryyppä ei ollut ennen viime juhannusta joutunut kohtamaan hädässä olevaa henkilöä. Kokemuksensa perusteella hän muistuttaa, että ensimmäisenä pitää soittaa hätäkeskukseen ja tehdä samaan aikaan kaikki mitä auttaakseen pystyy.
– Pitää kuitenkin miettiä, ettei aseta itseään vaaraan. Minulle ranta oli tuttu ja tiesin, missä menee virtauksia. Oudossa rannassa pitää pohtia, voiko sinne hypätä suin päin.
Hän ei ole itse käynyt ensiapukursseja ja miettii, että sellainen olisi hyvä käydä vastaisuuden varalle.
– Toivoisin, että jokainen olisi varovainen erityisesti vesillä liikuttaessa. Oli sitten veneessä, rannalla tai vain veden läheisyydessä. Siellä täytyisi pysyä järki päässä vaikka pitäisikin hauskaa.
Animaatio näyttää järkyttävän onnettomuuden: Seitsemän varusmiestä hukkui, kun panssarivaunu upposi Saimaalla 30 vuotta sitten.
1:26