Jukka Jalonen ärähti NHL:n suuntaan – "Täytyy olla aika onneton asiantuntija, jos ei ole nähnyt sitä"

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen lausui painokasta tekstiä NHL:n suuntaan Sakari Mannisesta. Kovan kaliiberin leijonahyökkääjä ei ole näytönpaikkaa Pohjois-Amerikan taalaliigassa urallaan saanut.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Leijonat nujersi lauantain MM-välierässä Tampereella Yhdysvallat maalein 4–3. Lohkovaiheessakin aiemmin USA:n päihittänyt Suomi kohtaa sunnuntain loppuottelussa voittajan Tshekin ja Kanadan välisestä myöhemmin tänään pelattavasta välierästä.

– Mahtavat fiilikset. Tosi kova peli. Kyllä nämä puolivälierät ja välierät ovat aina kovia paikkoja. Maalin pelejä niin kuin me pelaajien kanssa olemme tiedostaneet jo pitkän aikaa sitten, Jalonen sanoi.

– Olemme kuitenkin olleet näissä maalin peleissä yleensä niskan päällä ja luotimme siihen, että olemme tänäänkin. Onnistuimme, vaikka eka kuti menikin sisään. Se alku tuottaa totta kai psykologisen haasteen, mutta pääsimme siitä yli ja voitimme.

Hatunnosto Yhdysvaltojen puolustukselle

Yhdysvallat lähti taistoon pakistoltaan siipirikkoisena. Jalkeilla oli vain neljä varsinaista puolustajaa, ja lisäksi kaksi hyökkääjää pelasi puolustajan tonttia pienin minuutein.

– Tiesimme, että siellä on neljä puolustajaa. Se on kova paikka pelata neljälle pakille. Viesti oli kuitenkin, että he ovat maailmanluokan pelaajia. Ei se meille vielä mitään takaa. Osa heistä on tottunut pelaamaan melkein puolta tuntia per peli. Yksittäisen pelin pystyy sillä lailla vetämäänkin, kun siinä on panosta ja pystyy taistelemaan. Ihmisestä löytyy kummasti kaikennäköisiä voimavaroja, kun tarvitsee. He pelasivat minun mielestäni erittäin hyvin, eivätkä hyytyneet.

– Olisi voinut olettaa, että hyytyvät vähän enemmänkin. Hattua pitää heille nostaa.

– Se oli varmasti pieni etu meille. Jos olisi ollut kaksi hyvää pakkia lisää, se olisi vaikeuttanut meidän pelaamistamme. Mutta totta kai pitää käyttää nämä tilaisuudet hyväkseen.

Leijonien pelisuunnitelmaan USA:n ohut pakisto ei kuitenkaan määräänsä enempää vaikuttanut. Suomi teki kaksi maalia pitkistä hyökkäyksistä väsynyttä viisikkoa vastaan, mutta moinen on osa Leijonien sapluunaa muulloinkin.

– Se on aina meidän taktiikkamme, on siellä kuusi, kahdeksan tai neljä pakkia. Vedetään pitkiä hyökkäyksiä silloin kun ei päästä nopeasti maalintekoon. Totta kai se vähän korostuu, koska siellä samat kaverit pelaavat joka toista vaihtoa ja he voivat tehdä virheitä vähän enemmän, mutta ei meidän tarvinnut mitään muuttaa sen asian suhteen, Jalonen perkasi.

Manninen NHL-luokan pelaaja

Ottelun avainpelaajiin lukeutui jälleen Leijonien ykkössentteri Sakari Manninen, joka naulasi arvokkaan 2–1-johtomaalin ylivoimalla yläpeltiin (video jutun ylälaidassa). Puolivälierässä hän kihautti aiemmin voittomaalin Slovakiaa vastaan, ja Slovakiaa vastaan hän oli ollut voittomaalin teossa helmikuussa Pekingin olympiavälierässäkin.

Jalonen sanoi, että se, että Mannisen nouseminen kovassa paikassa esiin on nähty aika monta kertaa. Monet muistavat elävästi myös vuoden 2019 MM-turnauksen puolivälierän jatkoerämaalin Ruotsia vastaan.

– Manninen on NHL-luokan pelaaja, se on ihan selvää, Jalonen sanoi terävästi.

– Täytyy olla aika onneton asiantuntija, jos ei ole nähnyt sitä vielä. Mietitään, keitä vastaan tässä on pelattu vuosikaudet jo. Todella hyviäkin NHL-pelaajia vastaan ja silti Manninen on ollut viime vuosina ykkössentterimme muissa finaalijoukkueissa paitsi yhdessä (viime vuoden MM-kisat).

– Kyllä se kertoo jotain hänestä, kuinka hyvä pelaaja hän on. Voitte verrata kehen tahansa tässä turnauksessa. (Mikael) Granlundiin tai kehen tahansa. Manninen on ihan yhtä hyvä pelaaja. Huikea kaveri. Olisi hieno nähdä hänet NHL:ssä, jos joku tajuaisi hänet ottaa. Siellä on paljon huonompia pelaajia kuin Manninen.

Jalonen uskoo, että asiantuntemattomuutta Pohjois-Amerikassa on sumentanut se, että 30-vuotias hyökkääjä on vain 172-senttinen.

– Se johtuu varmaan siitä, että Manninen on lyhyt. Ei se mistään muusta voi johtua. Jos Manninen olisi 180-senttinen, hän olisi pelannut muutaman vuoden jo NHL:ssä.

– Pitäisi katsoa, miten hän ulottaa koon, miten hän kamppailee. Pärjääkö hän kamppailuissa, vaikka on vähän lyhkäisempi kuin joku muu. Kyllä hän pärjää. Hän on todella hyvä kamppailija, oikea-aikainen, pystyy ratkaisemaan.

Jalonen nosti esiin myös Mannisen liikkeen.

– Saa hakea kaveria, joka on yhtä luistelukestävä kuin Manninen.

Maailmanmestaruuden ja olympiakultaa urallaan voittanut Manninen on pelannut ulkomailla seurajoukkuetasolla Ruotsissa ja KHL:ssä. Yhden Jokerit-kauden jälkeen hänen viimeisimmät kolme sesonkiaan vierähtivät Salavat Julajev Ufassa.

"Eiköhän ne omilla kavereilla touhua ja jatka samaan malliin kuin aina ennenkin"

Julkisuudessa on viime vuosina spekuloitu myös Jalosen omilla mahdollisuuksilla NHL:ään. Ansioituneen maailmanmestari- ja olympiavoittajavalmentajan mukaan kuitenkin "hiljaista on ollut sillä sektorilla".

– Antaa siellä muiden touhuta. Minä keskityn nyt näihin hommiin. Ei ole ollut mitään.

Jalonen suhtautuu skeptisesti tilanteen muuttumiseen, vaikka NHL:ssä on valmentajan pestejä auki.

– Eiköhän ne kuitenkin ihan omilla kavereilla siellä touhua ja jatka samaan malliin kuin aina ennenkin.

Lue myös:

    Uusimmat