Jukka Jalonen hämmästelee outoa MM-sotkua – "Ei mitään järkeä"

Jukka Jalonen sätti Leijonien kurittomuutta – kommentoi Heleniuksen penkitystä 1:34
Jukka Jalonen sätti Leijonien kurittomuutta – kommentoi Heleniuksen penkitystä

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen hämmästelee kovin sanoin jääkiekon MM-kisojen kulissikäänteitä.

Jalonen pyöritteli maanantaina päätään, vaikka Leijonat pääsi ylivoimalle ottelussa Norjaa vastaan.

– Nuo jäähyt, mitä tuossa tuli, olivat ihan naurettavia. Ei tuntunut edes hyvältä päästä ylivoimalle, Jalonen jyrähti.

Jalonen viittasi Norja-pelin hetkeen, missä Leijonien nelosketjun sentteri Hannes Björninen ja Norjan Max Krogdahl kävivät vääntöä laidan tuntumassa. Krogdahl piti kiekkoa pitkään jalkansa alla ja lopulta hänet passitettiin jäähyaitioon. Syy: pelin viivyttäminen.

Norjan leiri jäi täysin hämilleen jäähypäätöksen yhteydessä.

Hannes Björninen tulistui maalinedusväännössä – tuomarikamera näyttää tiukan viestin 2:35
Hannes Björninen tulistui maalinedusväännössä – tuomarikamera näyttää tiukan viestin

Toinen erikoinen hetki nähtiin avauserässä, kun Leijonien hyökkääjä Juha Jääskä sai kiinnipitämisjäähyn, kun hän kävi vihellyksen jälkeen kahinaa Norjan Stian Solbergia vastaan.

– Vihellettäisiin mieluimmin niitä tilanteita, missä on koukkimisia, kiinnipitämisiä sun muita. Eli mitä tapahtuu pelissä. Sitten jos joku nuhjaa viisi sekuntia, niin sitten tulee tuollaisia. Aivan tyhjänpäiväisiä juttuja. Ei mitään järkeä, Leijonien päävalmentaja Jalonen pyörittelee päätään.

Jalosen mukaan kisojen säännöt ovat muuttuneet turnauksen aikana. Leijonat-luotsi jakoi asiasta painokkaan esimerkin.

– Ennen turnausta meille kerrottiin ihan selkeästi se, että mitä tapahtuu, jos kypärä putoaa jäähän. Silloin kypärä jää siihen ja pelaajan pitää mennä vaihtoaitioon. Muuten se on aina kaksiminuuttinen. Tuo muuttui sunnuntaina, Jalonen aloittaa.

– Kanadan pelaajalla tipahti kypärä jäähän. Sitten hän nosti sen, laittoi päähän ja lähti luistelemaan. Hän oli varmaan menossa vaihtoaitioon, mutta ei noin saa tehdä. Yhtäkkiä tuomari näytti, että mene sinne aitioon vain, eikä tuosta tullut jäähyä. Ihmettelimme (Leijonien valmennuksen kanssa), että mikäs juttu tämä on. Otimme sitten asiasta yhteyttä. Nyt onkin niin, että noin saa tehdä. Eli pelaaja voi ottaa kypärän ja jatkaa pelaamista, Jalonen jakaa esimerkkiä hämmästelyn kera.

– Ennen kisoja ei saanut, nyt saa, kun menee aitioon. Ja nyt tuomarin pitää tehdä tulkintoja.

– Aiemmin oli selvää, että ilman kypärää ei saa pelata – se on aika selkää. Nyt kun pelaaja ottaa kypärän mukaan, laittaa sen päähän, niin silloin tuomarin pitää jäädä seuraamaan yhtä pelaajaa, että mihin se menee. Jatkaako se pelaamista vai meneekö se aitioon. Ihan älytöntä, ei tuossa ole järjen hiventäkään. Aina voi miettiä, että miksi sääntö muuttui yhtäkkiä, Jalonen sanelee.

Jalonen viittaa siihen, miten IIHF ei uskalla myöntää tuomarin tekemään virhettä.

– Piti antaa kakkonen, ei antanut, nyt sitten suojellaan jotain. Tshekin Radko Gudas sai jäähyn, kun hän laittoi kypärän päähänsä. Hän oli varmaan jatkamassa peliä, mutta siitä huolimatta.

– Tuo oli hyvin selkeä sääntö: kun kypärä putoaa, niin peli loppuu siihen. Mustavalkoista, niin kuin sen pitäisi olla. Nyt voi ruveta virkkaamaan ja etsiä kypärää jostain ja olla silti mukana touhuamassa.

– Hölmöläisen hommaa, Jalonen puuskahtaa.

Leijonien MM-turnaus jatkuu torstaina, jolloin Suomi kohtaa Itävallan. 

Lue myös:

    Uusimmat