Viulisti-näyttelijä Johanna Koivu teki reippaan päätöksen: ryhtyi kehitysmaan lapsen kummiksi. Työn lomassa ehtii hyvin välillä kirjoittaa kirjeen, ja vastausta on hauska odotella. World Vision -kummina hänkin muuttaa maailmaa.
Elonkerjuu-yhtyeen viulisti Johanna Koivu ryhtyi kummiksi, koska halusi käyttää aikaansa ja energiaansa johonkin tärkeäksi kokemaansa asiaan.
– Jos pystyy konkreettisesti auttamaan omilla teoillaan pientä ihmistä ja hänen perhettään, on se minusta arvokas asia. Meidän hyvinvoivien tulisi tuntea globaali vastuunsa maailman tilasta.
Ajatus kummiudesta oli muhinut hänen mielessään sitten vuoden takaisen lomamatkan. Lopullinen päätös ei kuitenkaan ollut vaikea:
– Teen useasti nopeita ratkaisuja, kun tunnen, että on kyse henkilökohtaisesti tärkeästä asiasta. Tämä oli yksi sellainen.
Johannan kummilapsi on 5-vuotias tyttö Kashish Bharat Pohjois-Intiasta. Miksi tyttö ja Intiasta, sillä on oma tarinansa.
– Olin lomamatkalla Mumbaissa ja kävin samalla maailman suurimmassa slummissa. Näin siellä kadulla elävien lasten ja perheiden elämää. Oli hyvin ristiriitaista istua ravintolassa syömässä samalla kun pienet lapset kävivät nukkumaan kadulle viltin päälle. Yhtenä iltana kävelin vilkkaalla kauppakadulla, jossa oli äiti lapsineen kerjäämässä. Vauva makasi yksinään, ilman vaatteita paljaalla kadulla ja ihmiset melkein astuivat hänen päälleen. Se oli hyvin shokeeraavaa.
Kummilapsia kotona ja maailmalla
Kotimaassa Johannalla on entuudestaan kolme kummipoikaa.
– He ovat minulle hyvin rakkaita. Olen ystävilleni esitellyt ylpeänä myös söpön kummityttöni kuvaa!
Kashish-tytön vanhemmat ovat köyhiä maanviljelijöitä Pohjois-Intiassa. Suomen World Visionilla on heidän asuinalueellaan kehitysyhteistyöhanke, jota tuetaan kummimaksuin. Siitä hyötyvät lapset, erityisesti tytöt, ja köyhyysrajan alapuolella elävät perheet. Lasten koulutusta, terveyttä ja oikeuksia parannetaan sekä maanviljelijöiden toimeentulomahdollisuuksia tuetaan monin eri keinoin.
Kummien kuten Johannan tuki käytetään kummilapsen koko yhteisön hyväksi. Suomalaiskummin kerran kuukaudessa maksama summa ei siis mene suoraan kaukaisessa maassa asuvalle kummilapselle, vaan se hyödyttää kaikkia kylän lapsia.
Hyviä kummijärjestöjä on useita. Miksi Johanna valitsi avun perilleviejäksi juuri Suomen World Visionin?
– Annoin arvoa sille, että kyseessä on kristillishumanitaarinen, voittoa tavoittelematon järjestö. Halusin myös itse päästä päättämään kummilapsen iän ja sukupuolen. Se oli mahdollista World Visionin kautta, hän kertoo.
– Lisäksi minulle oli tärkeää päästä vaikuttamaan erityisesti tyttöjen koulutusmahdollisuuksiin. Siksi kummilapseni on pieni tyttö. Kashish pääsee päiväkodista jatkaman suoraan kouluun ja alaluokilta toivottavasti jatkamaan yläasteelle.
Johannan kevääseen kuuluu levyntekoa ja esiintymistä muotinäytöksissä ja televisiossa. Mahtuu sinne myös kirjeen odottelua.
– Olen juuri lähettänyt ensimmäisen kirjeeni kummitytölle ja odotan innokkaasti vastausta!
Lue myös:
Kummina saa monin verroin takaisin
Millainen kummi sinä olet? Testaa itsesi!
Kuvat: Lehtikuva