"Julma-Juha on tehnyt sen, jota me rohkenimme odottaa, mutta jota me pelkäsimme": Suomen historiallisesta kultahetkestä 50 vuotta

16.1.22831803
imago/WEREK/ All Over Press
Julkaistu 10.08.2021 10:17
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Suomalainen kestävyysjuoksu oli nukkunut Ruususen unta 17 vuotta, ennen kuin Juha Väätäinen palautti kullan ja kunnian EM-kotikisoissa Helsingissä päivälleen 50 vuotta sitten 10. elokuuta 1971.

1920- ja 30-luvun kultavuodet olivat jo monelta unohtuneet 1960-luvulla, kun suomalainen kestävyysjuoksu rypi syvällä. Edellinen arvokisavoitto oli Bernin EM-kisoista 1954. Sitten urheilujohtaja Jukka Uunila kutsui Suomeen uusiseelantilaisen Arthur Lydiardin, joka osallistui Lasse Virenin, Juha Väätäisen ja Pekka Vasalan valmennukseen.

Tuloksia alkoi tulla, ja voeiton hedelmät poimittiin heti 1970-luvun alussa. Ensimmäisenä palkinnot lunasti "Julma-Juha" Väätäinen. Pikajuoksijana ja keskipitkillä matkoilla uransa aloittanut Väätäinen kypsytti muut hirveällä päätöskierroksen kirillään ja voitti 10 000 metrin Euroopan mestaruuden Helsingissä Suomen ennätysajalla 27.52,78. Mestaruutta puolustanut itäsaksalainen Jürgen Haase taipui vasta loppusuoralla.

– "Julma-Juha on tehnyt sen, jota me rohkenimme odottaa, mutta jota me pelkäsimme", selostaja Anssi Kukkonen hehkutti Väätäisen maaliintulon jälkeen.

Kotiyleisö hullaantui Väätäisen kiristä. Ylen Elävän arkiston lähetyksessä näkyy, kuinka osa lähes juoksuradalle asti yltäneistä kannattajista loikkii ja riehuu taustalla.

Väätäinen kruunasi kotikisansa voittamalla myös 5000 metrin juoksun Euroopan mestaruuden. Saavutukset kruunasivat Väätäisen uran. Hän voitti Suomen mestaruuden 5000 metrillä vielä vuonna 1972, mutta samalla matkalla saman vuoden Münchenin olympialaisissa voittoa juhli Lasse Viren, josta tuli sittemmin nelinkertainen olympiavoittaja.

Myös Pekka Vasala ylsi 1500 metrin olympiavoittajaksi Münchenissä vain puoli tuntia Virenin 5000 metrin olympiakullan jälkeen.

Täsmennetty kello 10.36, Lydiard ei toiminut juoksijoiden henkilökohtaisena valmentajana, vaan osallistui heidän valmennukseensa. Korjattu Hakala Vasalaksi jutun lopussa.

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu