Juuresruukku ja Köyhät ritarit

Julkaistu 06.10.2004 06:00(Päivitetty 06.10.2004 14:11)

juuresruukku

juuresruukku

Juuresruukku

  • pulska purjo
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • öljyä ja voita paistamiseen
  • 4 laihaa palsternakkaa
  • 4 porkkanaa
  • n. 200 g lanttua
  • nippu tuoretta persiljaa
  • pieni nippu tuoretta timjamia
  • ripauksittain valkopippuria
  • 150 g fetajuustoa
  • 2 dl kermaa
  • 3 dl kasvislientä

Pese purjo. Leikkaa valkoinen osa renkaiksi ja vihreä suikaleiksi. Lohko sipulit ja viipaloi valkosipulit. Kuumenna paistinpannussa öljyä ja muutama nokare voita. Kumoa purjon valkea osa ja sipulilohkot pannuun. Paista niitä hetki ja lisää purjon vihreys sekä valkosipuliviipaleet joukkoon. Kääntele paistosta ahkerasti, jotteivät vihreät lehdet ja valkosipuli pääse vahingossa kärähtämään. Leikkaa kuoritut palsternakat, lanttupala ja kuorimattomat porkkanat melko suuriksi kuutioiksi. Silppua persilja ja timjami. Voitele kaunis uunivuoka ja lado siihen juureksia, sipulipaistosta ja yrttejä kerroksittain. Mausta valkopippurilla. Murustele feta kerman joukkoon. Kaada seos vuokaan ja asettele se lastalla siirrellen aineksien lomaan. Lisää puolet kasvisliemestä. Pane vuoka 200-asteiseksi lämmitettyyn uuniin ilman kantta puoleksi tunniksi. Peittele vuoka sitten kannella ja laske uunin lämpö 150-asteeseen. Kypsennä ruokaa kaikessa rauhassa puolitoista tuntia. Tarkkaile nestettä, se ei saa päästä kuivumaan. Kerma ja fetajuusto pehmentävät juurekset kauniisti syyskesäisen nautiskelijan suureksi iloksi. Tarjoile juuresruukku vasta nostettujen perunoitten kanssa.

Köyhät ritarit

  • 8 viipaletta kaurapaahtoleipää
  • 3 dl maitoa
  • 1 muna
  • 1 tl hienonnettua kardemummaa
  • voita paistamiseen
  • päälle:
  • pihlajanmarjahyytelöä
  • sokeritonta kermavaahtoa ja
  • tomusokeria

Vatkaa maito, muna ja kardemumma sekaisin laakeassa kulhossa. Kuumenna voi paistinpannussa. Kastele leipäviipale kaksin puolin munamaidossa ja nosta saman tien pannuun. Paista kerralla neljä viipaletta ja ne kaksin puolin kullankeltaisiksi ja rapeiksi. Siirrä leivät lämpimille lautasille. Nosta päälle reilusti ihanaa hyytelöä ja kaunis keko kylmää kermavaahtoa. Ripottele päälle tomusokeria. Tarjoile ensin kullekin herkuttelijalle yksi kierros ja paista sitten toiset herkut. Odotellessaan köyhän ritarin reipas rapeus laiskistuu.

Resepti: Mysi Lahtinen

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle