Neuvottelut aselevon saamiseksi Gazaan ovat edistyneet.
Äärijärjestö Hamas on antanut alustavan myönteisen vahvistuksen saatuaan ehdotuksen taistelujen lopettamisesta Gazassa ja panttivankien vapauttamisesta, sanoi Qatarin ulkoministeriön edustaja Majed al-Ansari torstaina.
Israel on edustajan mukaan jo hyväksynyt ehdotuksen.
– Olemme optimistisia, koska molemmat osapuolet sopivat nyt lähtökohdasta, joka johtaisi seuraavaan taukoon, al-Ansari sanoi Washingtonissa.
– Olemme toiveikkaita, että seuraavan parin viikon aikana voimme jakaa siitä hyviä uutisia, hän lisäsi, mutta kuvaili edessä olevaa tietä hyvin rankaksi.
Hamasia lähellä oleva lähde sanoi kuitenkin uutistoimisto AFP:lle Gazassa, että ehdotuksesta ei vielä päästy yhteisymmärrykseen. Lähteen mukaan Qatarin lausunto oli kiirehditty eikä se ole totta.
Uusinta ehdotusta taisteluiden lopettamisesta muotoilleiden tahojen edustajat tapasivat sunnuntaina Pariisissa.
Yhdysvaltain, Israelin, Qatarin ja Egyptin edustajien muotoilema ehdotus vaiheittain toteutettavasta aselevosta sisältää myös humanitaarisen avun toimittamista Gazaan.
Hamasin johtaja Ismail Haniya vahvisti tiistaina järjestön saaneen ehdotuksen ja tutustuvan siihen ennen vastauksen antamista. Hamasin edustaja oli aiemmin painottanut järjestön haluavan täyden aselevon väliaikaisen sovun sijaan.
Hamas-johtajaa odotetaan Kairoon
Hamasin johtajan Haniyan odotetaan saapuvan torstaina tai perjantaina Kairoon keskustelemaan Gazan aselepoehdotuksesta.
Yhdysvaltain, Israelin, Qatarin ja Egyptin edustajien muotoilema ehdotus vaiheittain toteutettavasta aselevosta sisältää myös humanitaarisen avun toimittamista Gazaan.
Äärijärjestö Hamasin nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan kolmivaiheinen ehdotus alkaisi kuuden viikon tulitauolla, jonka aikana Gazaan toimitettaisiin lisää apua.
Äärijärjestöjen sieppaamista panttivangeista vapautettaisiin tässä vaiheessa vain naisia, lapsia ja yli 60-vuotiaita miehiä. Israel puolestaan vapauttaisi palestiinalaisvankeja.
Myöhemmin on tarkoitus neuvotella uusista vankienvaihdoista, Israelin joukkojen vetämisestä Gazasta ja jälleenrakennuksesta.
YK:n alustavan arvion mukaan jälleenrakennuksen kustannukset tulevat olemaan kymmeniä miljardeja dollareita. Maailmanjärjestön mukaan ainakin puolet alueen rakennuksista on joko tuhoutunut tai vahingoittunut.
"Täällä on menossa joukkomurha"
Israel jatkoi torstain vastaisena yönä Gazan eteläosassa sijaitsevan Khan Yunisin kaupungin pommittamista. Alueella olevien avustustyöntekijöiden mukaan raskaita taisteluita on viime päivinä käyty varsinkin kahden sairaalan ympäristössä.
Israel on syyttänyt palestiinalaistaistelijoita sairaaloiden käyttämisestä suojapaikkoina, minkä järjestöt ovat kiistäneet.
Hamasin valvoman Gazan terveysministeriön mukaan yön iskuissa sai surmansa ainakin 119 ihmistä.
– Täällä on menossa joukkomurha, kiteytti Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestön palestiinalaisalueiden toimintojen johtaja Leo Cans.
YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n johtoon kuuluvan Michael Ryanin mukaan humanitaarista apua saadaan koko ajan Gazaan niin vähän, että väestö on nääntymässä nälkään.
YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA kertoi torstaina, että kansainvälisen rahoitusavun keskeytyminen saattaa pakottaa järjestön lopettamaan toimintansa alueella helmikuun loppuun mennessä.
Useat maat, Suomi mukaan lukien, ovat keskeyttäneet avustuksensa UNRWA:lle sen jälkeen, kun Israel väitti ainakin 12 työntekijän osallistuneen hyökkäykseen Israelissa 7. lokakuuta. YK on luvannut, että väitteet tutkitaan ja mahdollisia syyllisiä rangaistaan.