Venäjä: Zaporizhzhjan ydinvoimalapalo sammutettu – IAEA: Sankka savu kohosi räjähdysten jälkeen

Venäjä ja Ukraina syyttävät palosta toisiaan.

Ukrainassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella syttynyt tulipalo on saatu täysin sammumaan, sanoo Venäjän nimittämän miehityshallinnon edustaja.

Ukrainan sunnuntaina julkaisemalla videolla näkyi voimalan jäähdytystornista nousevan sankkaa savua. Tornin juurella näkyi liekkejä.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet tulipalosta toisiaan. Miehityshallinnon edustajan mukaan palon syynä oli Ukrainan joukkojen kranaattituli. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan sanoi, että alueella olevat venäläisjoukot sytyttivät tulipalon.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot sytittävät tulipalon ydinvoimalan alueella. 

Zelenskyin mukaan palo näkyy ukrainalaisten hallussa olevalle alueelle. Zelenskyin mukaan säteilyarvot ovat kuitenkin normaalit.

Zelenskyi jakoi X:ssä videon, jolla näkyy ydinvoimalasta nouseva musta sankka savupatsas.

Myös kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sanoo havainneensa ydinvoimala-alueelta nousevan voimakkaan savun. IAEA:n mukaan savua alkoi muodostua useiden räjähdysten jälkeen. IAEA:n mukaan tilanteella ei ole raportoitu olevan vaikutusta ydinturvallisuuteen alueella.

IAEA kertoo kuulleensa ydinvoimalasta tietoja väitetystä dronehyökkäyksestä.

Laitoksesta vastaavan Nikopolin kaupungin viranomaisen mukaan epävirallisten tietojen mukaan Venäjän joukot olisivat sytyttäneet suuren määrän auton renkaita tuleen voimalaitoksen jäähdytystornien luona. Virnanomainen kehotti asukkaita pysymään rauhallisina.

Zaporizhzhjan alueen miehityshallinnon viranomaisen Evgeny Balitskyn mukaan laitoksen jäähdytystornien luona syttyneellä tuliplaolla ei ole vaikutusta laitoksen turvalliseen käyttöön. 

Balitsky syytti palosta Ukrainaa. Hänen mukaansa tulipalo syttyi Ukrainan tulitettua läheistä Enerhodarin kaupunkia.

Zelenskyin mukaan Venäjä on käyttänyt ydinvoimalaa niin Ukrainan, Euroopan kuin koko maailmankin kiristykseen siitä saakka kun sai sen haltuunsa.

– Odotamme, että maailma reagoi, odotamme että IAEA (Kansainvälinen atomienergiajärjestö) reagoi. Venäjä on pantava vastuuseen tästä. Vain Ukrainan hallussa Zaporizhzhjan ydinvoimala voi palata normaaliuteen ja täydelliseen turvallisuuteen, Zelenskyi kirjoittaa.

Venäjä on miehittänyt Zaporizhzhjan aluetta maaliskuusta 2022. Ydinvoimalan toiminta ajettiin alas myöhemmin samana vuonna.

Lue myös:

    Uusimmat