Jyrki Aho Kiekko-Espoosta: "Olen todella yllättynyt"

Maalikooste: HIFK - Kiekko-Espoo 5:13
Videolla maalikooste ottelusta HIFK–Kiekko-Espoo.

JYPin kevään 2012 mestarivalmentaja Jyrki Aho on nyt uuden äärellä.

Aho palasi tiistaina Suomen kiekkoympyröihin, kun hänen luotsaamansa Kiekko-Espoo kohtasi liiga-avauksessa HIFK:n.

Illassa oli erityislaatua, sillä Kiekko-Espoo palasi nimenä liigaan pitkän tauon jälkeen. Edellisen kerran Kiekko-Espoo nähtiin nykyisellä nimellään Suomen pääsarjatasolla vuonna 1998. Sen jälkeen siitä tuli Blues, joka ajautui konkurssiin vuonna 2016.

Sen jälkeen Espoossa palattiin juurille. Kiekko-Espoota lähdettiin nostamaan Suomi-sarjasta askel kerrallaan kohti pääsarjatasoa.

Viime keväänä yksi iso tavoite täyttyi, kun Kiekko-Espoo hyväksyttiin Liigan uudeksi osakkaaksi. Täten SM-liiga muuttui 16 joukkueen sarjaksi.

Kiekko-Espoon liigaprojektin kulmakiveksi valittiin Jyrki Aho, josta tuli seuran uusi päävalmentaja. Hän luotsasi edellisen kerran espoolaista joukkuetta eli Bluesia kausien 2013–16 välisenä aikana.

Ennen Suomeen paluuta Aho valmensi muun muassa KHL-seura Kunlun Red Staria, itävaltalaista Villacher SV:tä ja ranskalaista Grenoblea.

Tiistaina Aho oli penkin takana, kun espoolainen joukkue pelasi taas Liigaa.

– En oikeastaan henkilökohtaisesti kokenut tässä mitään sen erityisempää. Olisin ehkä odottanut, että joukkueen puolella olisi ollut intoa enemmän. Noh, tämä on uusi ryhmä ja rupeamme tästä ammentamaan oppia sen suhteen, että mitä liigakiekko on, Aho mietti MTV Urheilulle.

Kiekko-Espoo koki tiistaina tappion, kun se hävisi HIFK:lle 2–5. Kiekko-Espoo näytti nousevan kolmannen erän loppupuolella maalin päähän, kun kiekko pomppi vieraiden paluumuuttajan Tomi Sallisen kautta nuottaan.

Toisin kävi. Tuomarit näkivät, että Sallinen esti tilanteessa HIFK:n maalivahtia Roope Taposta.

Hylkäys tuli.

Kiekko-Espoo piristyi toisen erätauon jälkeen, kun se tuli terävästi kolmanteen periodiin. MTV Urheilun liiga-asiantuntija Siim Liivik arveli MTV Katsomon ja Subin suorassa lähetyksessä, että hänen entinen päävalmentajansa Aho saattoi ”hieman” korottaa ääntään erätauon aikana.

Miten on, kävikö näin?

– Ei, ei. En tietenkään korottanut. ”Simolla” muisti pettää. Pyysin, jos voisimme luistella vähän enemmän. Aika kultaa Simollakin muistoja. Hän luulee, että olen joskus ollut tuollainen, Aho virnuilee, viitaten Liivikin huutoväittämään.

Aholla oli pontti luisteluhuudon takana.

– Luisteluun liittyy myös taktinen aspekti, eli pitää tietää milloin luistellaan ja että mihin luistellaan. Siihen täytyy saada oikea-aikaista rytmiä, siten se itse vauhti syntyy. Meillä oli tuossa varsinkin toisessa erässä paljon ongelmia, Aho mietti Helsingin vanhan jäähallin uumenissa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Aho myöntää, että hän on valmentajana uuden äärellä. Hän aloitti nyt projektissa, missä käytännössä kaikki luotiin lähes nollista.

Kiekko-Espoon liigajoukkueessa kun ei ole montaa sellaista pelaajaa, joka pelasi edelliskaudella samaisen seuran riveissä.

– En ole ikinä ollut tällaisessa asemassa. Onhan tämä paljon haastavampi tilanne mitä normaali ympäristö olisi, Aho myöntää, jatkaen perään:

– Olen todella yllättynyt siitä, miten nopeasti joukkue on hitsautunut yhteen. Jätkät ovat tehneet töitä tuon eteen, koska fakta on se, että olemme tuolla saralla takamatkalla moneen muuhun nähden. Tuota mitataan tietenkin niillä hetkillä, kun homma ei kulje aivan toivotulla tavalla. Niissä hetkissä pitäisi olla sitä, että noustaan yhdessä ylös ja lähdetään hommaan mukaan. Se ei riitä, jos joku lähtee, vaan kaikkien pitää lähteä. Yksilöt tekevät joukkueen, kun lähdetään soutamaan samaan suuntaan, Aho miettii.

Ennen kauden alkua monen asiantuntijan näkemys oli se, että Kiekko-Espoo yltää välittömästi paluunsa jälkeen pudotuspelikarkeloihin mukaan. Tätä tavoitetta varten oleellista on se, että Kiekko-Espoon täsmä- eli kärkihankinnat onnistuvat. Eli että he pystyvät tekemään tulosta.

Näiden saralla erityisesti kanadalaishyökkääjä Cameron Hillis, 24, antoi tiistaina Helsingin vanhassa jäähallissa lupaavia näyttöjä. Hillis vastasi Kiekko-Espoon molemmista maaleista HIFK-ottelussa.

Jutun yläreunan videolla videokooste HIFK:n ja Kiekko-Espoon ottelusta.

– ”Cami” (Hillis) oli meidän parhaimmistoamme. Meillä oli monta sellaista yksilöä, jotka pelasivat vahvasti, mutta meillä oli myös niitä, joiden pitää nostaa tasoa. Nyt pitää polttaa horsmaa suupielissä ja pitää tarkistella sitä, että mitä teemme seuraavaksi, Aho pohtii.

Jotta Kiekko-Espoo yltää heti paluukaudellaan pudotuspeleihin, tarvitsee se kokemuksia.

– Saimme HIFK:ta vastaan kaksi samankaltaista kokemusta, jos otetaan huomioon myös harjoituspeli, minkä pelasimme heitä vastaan. Muuten emme saaneet oikein tällaisia kokemuksia. Pitää muistaa, että moni meidän joukkueemme pelaaja pelasi nyt ensimmäisen liigapelinsä. Tästä syntyi oppia siitä, että miten kovaa tämä leikki on ja mitä tällä tasolla pärjääminen vaatii per päivä. Meidän täytyy oppia tästä saman tien, Aho mietti tulevaa ajatellen.

Kiekko-Espoo ja HIFK kohtaavat uudelleen perjantaina. Tuolloin pelipaikkana toimii Espoon Metro Areena.

Kaikki SM-liigaottelut näet MTV Katsomo -palvelusta.

Lue myös:

    Uusimmat