Käännekohta suurvaltojen historiassa: Trumpin vastaus mykisti yleisön Helsingissä vuonna 2018

Trump ja Putin kohtasivat Helsingissä vuonna 2018 Niinistön isännöimänä. Trump joutui valitsemaan lehdistötilaisuudessa 

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään 5. marraskuuta. MTV Uutiset julkaisee lähihistorian ikimuistoisimpia ja kuohuttavimpia uutistapahtumia presidenteistä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat toisensa Helsingin huippukokouksessa vuonna 2018. Keskustelunaiheina olivat tällöin kansainväliset kipupisteet Syyriasta Ukrainaan.

Putin ja Trump löysivät tapaamisessa keskusteluyhteyden, ja he julistivat, että jatkossa maiden välillä on entistä paremmat suhteet. 

– Keskinäiset suhteemme eivät koskaan ole olleet niin huonot kuin nyt. Tämä muuttui noin neljä tuntia sitten, niin uskon, Trump kertoi.

Putin myös jatkoi, että USA:n ja Venäjän "ideologisen vastakkainasettelun aika" olisi ohitse, ja tästä lähdin rakennetaan yhteistyötä.

– Nykyään sekä Venäjällä että Yhdysvalloilla on täysin uusia haasteita, Putin jatkoi.

Kumpaa uskotte herra Trump?

Tilanne muuttui kuitenkin dramaattisesti, kun media otti lehdistötilaisuudessa esille edelliset presidentinvaalit ja Venäjän väitetyn sotkeutumisen niihin.

Toimittaja kysyi Trumpilta suoran kysymyksen: Kumpaa uskotte Putinia vai omia tiedusteluelimiä? Trumpin vastaus on jäänyt elämään.

– Voin ainoastaan kysyä kysymyksen. Ihmiseni sanoivat, että se on Venäjä. Tässä on presidentti Putin, joka sanoo että se ei ollut Venäjä, Trump aloitti.

– Kerron teille, että presidentti Putin oli äärimmäisen vahva ja voimakas hänen kieltämisessään tänään.

Trump kerskui tämän jälkeen, kuinka Putin oli tarjonnut kyseisenä päivänä omaa väkeään tutkinnan auttamiseksi.

– Mielestäni tämä on aivan uskomaton tarjous, Trump kertoi innoissaan.

Trumpin sanomiset Helsingissä nousivat Yhdysvalloissa isoksi uutiseksi. Uutiskanava CNN muun muassa tiivisti, kuinka Trump valitsi Putinin Yhdysvaltain tiedustelun sijaan. 

Lehdistötilaisuutta paikan päällä vuonna 2018 seurannut MTV Uutisten toimittaja Mirja Kivimäki kommentoi taannoin suorassa lähetyksessä, että tilanne oli hyvin erikoinen. Tilaisuus kiteytti sen, kumpi valtion päämiehistä oli niskan päällä.

– Kyllähän Putin tässä oli selkeästi voittaja, jo ihan sen takia että tämä koko tilanne edes järjestettiin. Se on jo itsessään voitto Putinille. Hänen ei tarvinnut tehdä tässä minkäänlaista myönnytystä. Hänelle tarjotaan tässä tietynlaista näkymätöntä reset-nappia hyvin avokätisesti, mutta kannattaa muistaa, että Putin ei itse resetoi mitään, hän ei ole palauttamassa Krimiä, Kivimäki analysoi.

Yhdysvaltain presidentinvaalit lähestyvät. MTV Uutiset kasaa Katsomoon ikimuistoisimpia hetkiä Yhdysvaltain politiikasta viime vuosilta. Katso lisää videoita täältä.

Lue myös:

    Uusimmat