Hätääntyminen johtaa harvoin parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, osoittaa kiinalaismiehen tapaus, josta uutisoi muiden muassa South China Morning Post.
Itäisessä Kiinassa asuva 60-vuotias maanviljelijä Zhang oli pilkkomassa polttopuita, kun myrkyllinen kalkkarokäärme puri häntä sormeen.
Ymmärrettävästi mies huolestui pahanpäiväisesti ja pelkäsi henkensä puolesta. Zhang oli kuullut myytin, jonka mukaan kyseisen käärmeen pureman jälkeen ihminen voi ottaa vain viisi askelta. Sen jälkeen hän kuolee.
Niinpä, elämänsä pelastaakseen, Zhang leikkasi oman sormensa irti. Hän halusi radikaalilla toimenpiteellä estää myrkyn leviämisen. Sen jälkeen Zhang sitoi kätensä ja lähti ajamaan Shangyusta kohti lähintä suurta kaupunkia, 80 kilometrin päässä sijaitsevaa Hangzhouta.
Perillä lääkärit kertoivat Zhangille, että tämä oli leikannut sormensa turhaan.
Lue myös: Käärme puri imettävää äitiä tämän nukkuessa – sekä äiti että vauva menehtyivät
Moni turvautuu äärimmäisiin keinoihin käärmeen purtua
Sairaalaan saavuttuaan lääkärit eivät huomanneet Zhangissa myrkytykseen viittaavia oireita, kuten päänsärkyä, hengitysvaikeuksia tai ienten vuotamista. Miehelle annettiin joka tapauksessa myrkytyksen estävää lääkettä ja hänen haavansa puhdistettiin.
Lääkärien mukaan käärme on vähemmän tappava kuin paikalliset usein luulevat. Zhangin reaktio oli kuitenkin tyypillinen. Moni on niellyt myytin, jonka mukaan Kaakkois-Aasiassa esiintyvän Deinagkistrodon acutus -käärmeen pureman jälkeen ihminen kuolee otettuaan viisi askelta. Tämä näkyy karulla tavalla purruiksi tulleissa potilaissa.
Hangzhoun sairaalaan lääkärien mukaan lähes kolmannes paikallisista hoitaa puremaa väärin. Osa leikkaa irti sormensa tai varpaansa, osa sitoo raajansa tiukasti köydellä tai rautalangalla. Jotkut ovat jopa polttaneet ihoaan hävittääkseen myrkyn kehostaan. Monen raaja on jo kuoliossa siinä vaiheessa, kun hän pääsee sairaalaan.
Zhangin tapauksessa kyseessä oli onneksi vain etusormi. Valitettavasti mies oli kuitenkin jättänyt irti leikkaamansa sormen tapaturmapaikalle vuorille, joten lääkärit eivät voineet ommella sitä takaisin kiinni.
Toimi näin, jos käärme puree
Suomessa ainoa luonnonvarainen myrkyllinen käärme on kyy. Jos kyy puree, purema-aluetta ei tule koskea tai käsitellä millään tavoin, neuvoo Terveyskirjasto. Purtu raaja kannattaa lastoittaa ja raajaa pitää pystyasennossa. Raajan pitäminen ”sydämen tason alapuolella” ei estä myrkyn leviämistä elimistöön.
Pureman uhri toimitetaan aina lääkärin arvioitavaksi. Lievästi puristava side hidastaa myrkyn leviämistä elimistössä, ja sellaista voi käyttää, jos matka hoitoon on pitkä.
Tappavat trooppiset myrkkykäärmeet uhkaavat lähinnä matkailijoita, mutta käärmeiden puremat turisteilla ovat harvinaisia, kertoo Lääkärilehti. Tärkein ensiapu ulkomailla sattuneeseen käärmeen puremaan on pitää pureman saanut raaja paikoillaan levossa, lastoitettuna ja kohoasennossa matkalla sairaalaan.
Jos mahdollista, käärmeestä kannattaa ottaa kuva, jotta lajista ja sen pureman hoitoon vaaditusta hoitomenetelmästä saadaan varmuus.
Lue myös: Lapset vaarallisen lähellä tappavan myrkyllistä käärmettä – bongaatko matelijan kuvasta?
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähteet: South China Morning Post, Science Alert, IFL Science, Terveyskirjasto, Lääkärilehti