Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon on voittanut Laura Lindstedt romaanillaan Oneiron – Fantasia kuoleman jälkeisistä sekunneista.
Lindstedt, 39, oli ehdolla palkinnon voittajaksi jo toista kertaa. Hänen esikoisteoksensa Sakset oli ehdolla Finlandia-palkinnon ja Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2007. Voittoisaa Oneironia hän kirjoitti kahdeksan vuotta.
– Oneiron on mystinen tarina seitsemästä naisesta eri puolilla maailmaa pohtimassa kuolemaa. Vai ovatko he jo kuolleita? Kielellisesti ja kerronnallisesti rohkea ”epäromaani”, muotojen kokeilu, kuuluu raadin arvio.
Palkinnonsaajan valitsi toimittaja, lauluntekijä Heikki ”Hector” Harma.
– Arkipäivän mystiikkaa, joka voisi olla totta. Kirjailijan vaikuttava filosofian ja taiteen sivistys. Romaanin muodon rikkominen - silti lukijaystävällisesti, kuuluivat Hectorin perustelut.
Palkinnon arvo on 30 000 euroa.
Muut Finlandia-ehdokkaat: |
Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat - Teos kertoo ihmisistä onnellisten ja onnettomien sattumien pyörteissä. Miten selvitä menettämisen surusta tai toisaalta onnellisista sattumista. Ahava sekoittaa satua ja julmaa todellisuutta. Kari Hotakainen: Henkireikä - Päähenkilörikos ylikomisario, joka pohtii ihmisen palvelemisen tehtävää ja sitä miksi ihminen hairahtuu rikoksen tielle. Pertti Lassila: Armain aika - Klassinen romaani, jonka kieltä on kehuttu perinteisen kauniiksi. Nuori poika pohtii sukunsa menetyksiä sodan varjossa. Markku Pääskynen: Sielu - Pääskynen jatkaa linjallaan, eksistentiaalista pohdiskelua elämän tarkoituksesta pohjana pelottava kertomus lapsen katoamisesta. ”Tutkin omia pelkojani”, on kirjailija todennut. Panu Rajala: Intoilija - Osin dokumentaarinen romaani todellisesta henkilöstä. Into Kodrad Inha oli boheemi tutkimusmatkailija, kääntäjä ja journalisti. Kuvaus ehdottomasta ja sortuneesta ihmisestä ja samalla Suomen itsenäistymisestä. |
Lindstedtin lisäksi toista kertaa ehdolla olivat Hotakainen ja Pääskynen. Hotakainen on voittanut Finlandia-palkinnon v. 2002 teoksellaan Juoksuhaudantie.
Lasten kirjallisuuden Finlandia Rambolle
Finlandia Junior -palkinnon sai Nadja Sumanen nuortenkirjasta Rambo. Voittajan valitsi Suomen Viron-instituutin johtaja Anu Laitila.
Hän luonnehtii Rambon olevan etäisesti Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseen hienostuneempi päivitys 2010-luvulle.
– Kirja opettaa empatiaa, mikä on kirjallisuuden tärkeä tehtävä, Laitila perustelee.
Ruotsin rotuopin puinnille Tieto-Finlandia
Tieto-Finlandia-palkinnon sai Tapio Tamminen teoksesta Kansankodin pimeämpi puoli. Kirja kertoo ruotsalaisten rotuopeista ja laajenee eurooppalaisen uusnatsismin tarkasteluun.
Voittajan valitsi toimittaja Arto Nyberg. Voittajan valintaan vaikuttivat Nybergin mukaan viime aikojen tapahtumat Syyriassa ja Suomessa.
Palkinto on 30 000 euroa.