Kaikille yhteiset tarkat säännöt

Lehtikuva/Ensio Ilmonen
Lehtikuva/Ensio IlmonenCopyright:MTV3 Oyj/Lehtikuva,2010
Julkaistu 26.05.2010 15:00(Päivitetty 24.06.2010 12:26)

Siirtolapuutarha ei sovellu henkilölle, joka haluaa toteuttaa vapaasti itseään luonnon helmassa. Lue, millaisia sääntöjä yhteisössä tulee noudattaa.

Siirtolapuutarha on luonteeltaan julkinen puisto. Siellä pätevät viljelyä koskevat säännöt, joita rakennusvirasto nimittää pelisäännöiksi. Lisäksi järjestyslaki koskee esimerkiksi häiritsevää elämää.

Tuovi Nöjd kehottaa tutustumaan pelisääntöihin pettymysten välttämiseksi. Säännöt löytyvät rakennusviraston sivuilta kuten rakennusohjeetkin. Osa pelisäännöistä on hyvinkin yksityiskohtaisia, mutta niille löytyy perustelut.

− Pensasaitojen korkeus tulee olla 1,40 metriä, välikäytävän leveys 60 senttimetriä ja iso tie 3-3,5 metriä. Mitään ei saa pursuta puutarhasta ulkopuolelle. Kaniaidan saa tarvittaessa laittaa tontilleen, Nöjd kertoo.

Säännökset koskevat monilta osin myös puutarhan kasveja.

− Luonnonpuiden kasvattaminen on kielletty. Sen sijaan kaikkien asukkaiden täytyy istuttaa pihalleen yksi hedelmäpuu. Yhtä kasvia ei saa olla kolmasosaa enempää. Samoin pihasta saa laatoittaa korkeintaan yhden kolmasosan.

Myös omaa rauhaa löytyy

Lehtikuva/Roni Rekomaa

Lehtikuva/Roni Rekomaa

Pelisäännöt vetävät kokemattoman ymmälleen. Miten tarkkojen ohjeiden noudattaminen suuressa yhteisössä onnistuu?

Tuovi Nöjd sanoo, ettei puutarhapalstoilla harrasteta mitenkään häiritsevää naapurikyttäystä.

− Käytävistä huomautellaan jonkin verran. Myös luonnonpuista voi tulla sanomista. Ei kukaan saa viedä toisilta auringonvaloa.

Perinteiselle tee se itse -mökkiläiselle puutarhapalsta ei Nöjdin mielestä sovellu. Kun säännöt hyväksyy, puutarhapalstalla on helppo viihtyä. Vaikka asuminen on tiivistä, palstalla voi elää myös omassa rauhassa.

− Naapureiden kanssa riittää jo pelkkä tervehtiminen. Jos oikein synkkaa, voi tutustua lähemminkin. Itse olen erittäin tiukka sen suhteen, että en hyväksy kutsumattomia vieraita, 17 vuotta puutarhapalstan omistanut Nöjd sanoo.

Nöjd itse arvelee, että moni ei tiedä hänestä pitkänkään palstailun jälkeen kuin etunimen. Konkari kuittaa harhaluulon siitä, että palstoilla kukkisi kasvien lisäksi romantiikka.

− Me kasvihullut kyllä rupatellaan ahkerasti ja jaamme vinkkejä ja kasveja.

Puutarhapalstan hoitamisella on myös terveydellisiä vaikutuksia.

− Tosiasia on, että tämä parantaa ravitsemustasoa. Kenellä olisi varaa ostaa 50 litraa hyviä, kotimaisia vadelmia? Puutarhassani kasvaa lisäksi muun muassa omenoita, karviaisia, salaattia ja ruohosipulia. Punaherukoita olen lahjoittanut päiväkotiin, Nöjd kertoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

Näin siirtolapuutarhat syntyivät

Siirtolapuutarhan omistajaksi

Osallistu keskusteluun!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55