Kaikkea sitä esitelläänkin: Nämä ovat Suomen erikoisimmat museot

Suomessa on yli tuhat museota. Useat keskittyvät tiettyyn ilmiöön tai esineryhmään, ja niitä kutsutaan erikoismuseoiksi. Tässä on kymmenen kenties erikoisinta.

Arktinen museo

Fäbodassa sijaitseva Nanoq on rakennettu arktisilla alueilla asuvien ihmisten kunniaksi. Museossa esitellään heidän kulttuuriaan, pyyntiä ja tutkimusmatkoja. Näytillä on naparetkeilijän retkiltään keräämiä esineitä.

Päärakennuksen ympäristössä on 18 rakennusta, joista esimerkkinä grönlantilainen turvemaja, Lapin kullankaivajien mökki ja kopio maailman pohjoisimmasta kirkosta.

Farkkumuseo

Helsingissä voi tutustua farkkujen 150-vuotiseen historiaan. Näyttelyssä kerrotaan farkkujen syntyvaiheista Amerikassa sekä niiden kulkeutumisesta Suomeen.

Jalokivimuseo

Ylämaan jalokivimuseossa on yli neljätuhatta jalokivi-, mineraali- ja fossiilinäytettä maailmalta. Kokoelmissa ovat edustettuina erilaiset koru- ja keräilykivet sekä alueen graniittimuunnokset.

Uusimpana erikoisuutena näyttelyssä on tiettävästi ensimmäinen geologien tietoon tullut spektroliittikimpale. Se löytyi vuonna 1941 salpalinjan panssariestekivistä Ylämaan Ylijärveltä.

Kansainvälinen pullomuseo

Sonkajärveläiseen museoon on kerätty yli 6 000 pulloa eri puolilta maailmaa. Niin suomalaiset mahapullot kuin kiinalaiset akupunktiopullotkin kuvastavat maidensa kulttuurihistoriaa.

Pullot on asetettu valaistuihin vitriineihin, jotta värit ja muodot pääsevät oikeuksiinsa. Koska pulloja on paljon, kokoelmia vaihdetaan säännöllisesti.

Koskenkorva museo

Koskenkorvan kylässä voi tutustua alkoholipolitiikan satavuotiseen historiaan. Tietoa löytyy Koskenkorvan tehtaan rakentamisesta sekä vapaan viinan ajasta, raittiusliikkeestä ja kieltolaista. Myös raaka-aine ja päätuotteet ovat esillä ja aistittavissa.

Museossa voi testata tietämyksensä juomien tunnistamisessa ja tavoitella Koskenkorva-diplomia, joka myönnetään parhaille asiantuntijoille.

Naulamuseo

Jokioisissa naulatehtaan toiminta alkoi vuonna 1804, ja naulantuotanto jatkuu edelleen. Naulamuseossa on erilaisia naulatehtaan tuotteita, työkaluja ja toiminnasta kertovia valokuvia. Pihalla on museoitu lankanaulakone.

Nuukuurenmuseo

Laihian kotiseutumuseon kanssa samalla pihalla on Nuukuurenmuseo. Kokoelmassa on hyvin käytettyjä käyttöesineitä, huumoria unohtamatta.

Putkiradiomuseo

Kouvolan Putkiradiomuseossa on nähtävissä radioita 1920–60-luvuilta. Vaihtuvien näyttelyjen tilassa voi nähdä muun muassa sähköttä toimivan gramofonin, pahviradion tai korsuradion.

Samalla voi tutustua radiokorjaajan työhuoneeseen. Museon radioamatööriasema toimii näytös- ja opetusluontoisesti.

Turvemuseo

Kihniön Aitoneva on Suomen vanhimpia turpeennostoalueita. Turvemuseo kertoo turpeen tuotannosta, käytöstä ja historiasta sekä ympäristönhoidosta. Näytteillä on vanhoja turpeennostokoneita.

Vakoilumuseo

Tampereella sijaitseva vakoilumuseo haluaa tuoda suureen yleisön tietoisuuteen historian legendaariset vakoilijat ja vakoilussa käytetyt työvälineet.

Museo kertoo esimerkiksi Richard Sorgesta, jonka välittämät tiedot auttoivat katkaisemaan Hitlerin voittoputken.

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lähteet: www.museot.fi, www.nanoq.fi, www.suomenfarkkumuseo.fi, www.ylamaa.fi, www.sonkajarvi.fi, www.trahteeri.com, www.jokioinen.fi, www.laihia.fi, www.putkiradiomuseo.fi, www.kihnionmatkailu.com, www.vakoilumuseo.fi

Lue myös:

    Uusimmat