– Siinä mielessä tavanomainen tulos, että hallituspuolueet hävisivät ja oppositiopuolueet voittivat, arvioi kuntavaaleja valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.
Ruostetsaaren mukaan maan kolme suurinta puoluetta hävisivät vaaleissa, vaikka kokoomus nousikin suurimmaksi puolueeksi. Kokoomuksen valtakunnalliseen tulokseen vaikutti hänen mukaansa aika paljon Helsingin tilanne, mutta muualla maassa puolue kärsi melko suuriakin tappioita.
Kokoomuksen arvioidaan Helsingissä hyötyneen äänestysaktiivisuuden noususta, jota siivitti erityisesti kokoomuksen ja vihreiden välillä käyty pormestarikisa.
– Äänestysprosentti Helsingin vaalipiirissä kasvoi jopa neljä prosenttiyksikköä, mikä on erittäin paljon, Ruostetsaari huomauttaa.
Ruostetsaari kiinnittää huomiota siihen, että vihreät saivat kerrankin sellaisen kannatuksen, mitä gallupeissa oli ennakoitu. Aiemmissa vaaleissa vihreiden toteutunut kannatus on usein jäänyt ennustetusta.
–Tämä oli tietysti iso voitto vihreille, ja perussuomalaiset kokivat nyt sen tappion, mikä oli ennakoitukin.
SDP:n sotekritiikki ei purrut
Yllättävänä Ruostetsaari pitää SDP:n tulosta. Vaikka puolue pyrki korostamaan hallitus- ja oppositioasetelmaa, niin se ei kuitenkaan saanut nostettua kannatustaan sote-kritiikin kautta. Sitä vastoin myös sote-kriittisten vasemmistoliiton ja vihreiden kannatukset kasvoivat.
– Ehkä vihreät näyttäytyi jopa vahvempana oppositiopuolueena kuin SDP. Vihreäthän kritisoi hallitusta erityisesti koulutusleikkauksista, mutta myös hallituksen sote-linjauksista, Ruostetsaari arvioi.
Ruostetsaari pitää sote-keskustelua aika monimutkaisena ja vaikeana kokonaisuutena, joka ei välttämättä sytytä kansalaisia. Sen sijaan koulutusleikkaukset saattavat olla helpommin ymmärrettävä asia.
Huomionarvoisena ja yllättävänä Ruostetsaari pitää myös keskustan tulosta, joka jäi vaaliennusteita heikommaksi.
– Kyllä tässä pääministeripuolue on joutunut nyt kantamaan kovasti vastuuta hallituksen harjoittamasta politiikasta.
Hän huomauttaa, että hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa on perinteisesti tuottanut ongelmia keskustalle, mikä on näkynyt heikompana kannatuksena vaaleissa.
Hallitusvastuu painoi perussuomalaisia
Ruostetsaari uskoo, että hallitukseen kuuluminen on vähentänyt myös perussuomalaisten kannatusta.
– Lähtökohtaisesti populistipuolueelle on hyvin vaikea sellainen asetelma, kun eliitin kriitikoista tulee itse osa eliittiä. Kun perussuomalaiset joutui monipuoluehallitukseen, niin perussuomalaisten kannattajille ei ole näyttänyt siltä, että puolue olisi kyennyt ajamaan tavoitteitaan läpi hallituksessa.
Ruostetsaaren mukaan perussuomalaiset ovat hallituspuolueena jääneet aika näkymättömäksi, koska heidän tavoitteensa eivät ole olleet vahvasti esillä hallituspolitiikassa.
– Keskusta sai maakuntahallintonsa ja kokoomus soten kautta valinnanvapauden. Kumpikin näyttää saaneen tällaisen keskeisen tavoitteen läpi.
– Toki perussuomalaiset vetosivat siihen, että maahanmuuttopolitiikkaa kiristettiin sen vaikutuksesta, mutta kuntavaalikeskustelussa EU-politiikka ja maahanmuuttopolitiikka olivat loppujen lopuksi aika vähän esillä. Eli perussuomalaisten keskeiset teemat eivät tulleet esille kuntavaalikeskustelussa kovin vahvasti.