Islantilaissyntyinen Sverrir Gudnason on ruotsalaisen suurelokuvan Björn Borg.
Kun Björn Borgin roolia tarjottiin, näyttelijä Sverrir Gudnason halusi ensin sanoa ei.
– Borg on legenda. Kaikilla ruotsalaisilla on hänestä mielipide, Gudnason kuvailee haastattelupöydässä zürichiläishotellin kabinetissa.
– Elossa olevan ihmisen näytteleminen ylipäänsä on hyvin haastavaa. Enkä edes osannut tennistä.
Erinomainen käsikirjoitus kuitenkin muutti näyttelijän mielen. Ensi-iltansa perjantaina 13. lokakuuta saava Borg/McEnroe-elokuva kertoo, kuinka Borg ja John McEnroe tahoillaan valmistautuivat otteluunsa Wimbledonissa vuonna 1980. Finaaliottelua on pidetty jopa kaikkien aikojen tennistrillerinä.
– Tämä ei ole vain urheiluelokuva, vaan elokuva kahdesta ihmisestä. Siitä piti tehdä kiinnostava tunteiden kautta.
Monet katsojat tietävät, miten ottelu päättyi. Siksi olennaista ei ole, kuka voittaa, vaan millaiset myllerrykset edeltävät viimeistä lyöntiä. Elokuvan Borg on pikkutarkka vetäytyjä, joka salailee synkkämielisyyttään.
Rockia kuuntelevaa McEnroeta näyttelee amerikkalainen Shia LaBeouf.
– Vertaisin loppua Titanic-elokuvaan (1997): kyse ei ole siitä, uppoaako laiva vai ei, vaan miltä ne tapahtumat tuntuivat ihmisistä laivassa, Gudnason miettii.
Tuoreita näkökulmia
Borg/McEnroen ohjaaja Janus Metz on tanskalainen. Elokuvan keskeisimmistä tekijöistä vain käsikirjoittaja on ruotsalainen.
– Joskus on helpompaa tulla ulkopuolelta. Silloin näkee tarinan tuoreesta kulmasta, islantilaissyntyinen Gudnason pohtii.
Hän väittää, ettei hän ollut edes käynyt tenniskentällä ennen kuin treenit roolia varten alkoivat. Hän sai tennisvalmentajia, kuntovalmentajia ja ravitsemusterapeutin.
– Ei minusta tullut atleettia, mutta atleetin kaltainen, hän täsmentää.
Björn Borgin hän tapasi vasta kuvausten jälkeen. Se oli tietoinen ratkaisu. Roolihahmon esikuvan kohtaaminen olisi voinut olla liian stressaavaa. Toisaalta elokuvassa on mukana Borgin 14-vuotias poika Leo, joka esittää isäänsä nuorena.
– Leon kyllä tapasin, vaikkei meillä yhteisiä kohtauksia tietenkään ole, eli tosielämän Borgien vaikutus näkyy sikäli roolissani.
Mielessä vain häviö
Pääosin englanninkielinen elokuva on saanut hyvän vastaanoton. Se on esitetty avajaisgaalassa jo kahdella suurella elokuvafestivaalilla, ensin Torontossa ja viime viikolla Zürichissä.
Monitasoinen tarina kertoo myös kuuluisuuden taakasta. Alussa Borg pakenee ihailijoitaan pieneen baariin Monacossa. Tarjoilija yrittää kohteliaana esittää, ettei tuntisi häntä, mutta käy ilmi, että totta kai hänkin on tennismestarin ihailija.
– Tuo oli aikaa, jolloin tennishuipuista tuli ensimmäistä kertaa kuin rock-tähtiä. Heidät piiritettiin lentokentillä ja heidän kimppuunsa suorastaan käytiin, näyttelijä sanoo.
– Heillä ei ollut vielä turvamiehiä ja seurueita mukanaan, kuten nyt. He olivat hyvin haavoittuvaisia.
Esiintyjälle ja urheilutähdelle yhteistä ovat suorituspaineet. Gudnason sanoo voivansa vain kuvitella, kuinka suuriksi ne kasvoivat.
– Vuonna 1980 Borg alkoi ajatella vain häviön mahdollisuutta. Aina pitäisi voida katsoa ylöspäin, uuteen maaliin. Voittoputkensa jälkeen hän jäi kiinni ajatukseen, että tästä tullaan vain alas.
Keskeinen teema on häviämisen pelko. Borg alkaa vakuuttua, että McEnroe on häntä ratkaisevasti parempi.
– Jos ajattelet vain häviötä, on aika lopettaa.