Vanhempi konstaapeli kirjoitti Facebookissa toistuvasti syrjiviä tekstejä, toinen julkaisi humalassa linkin kansanedustaja Jani Toivolaa koskevaan uutiseen sekä kommentoi tämän ihonväriä ja homoutta epäasiallisesti.
Molemmat kirjalliset varoitukset on annettu Pohjanmaan poliisilaitoksella. Varoituksen saaneet ovat virkamiesarvoltaan vanhempia konstaapeleja eli rivipoliiseja.
Varoitukset eivät liity julkisuudessa olleeseen poliisien Facebook-ryhmän rasistisiin kirjoituksiin, vaan tiettävästi molemmat poliisit ovat julkaisseet kommentit omilla Facebook-sivuillaan.
Kansanedustajaa parjannut vetosi humalaan
Ensimmäisessä varoituksessa oli kyse kansanedustaja Jani Toivolaa koskevasta uutisesta, jonka vanhempi konstaapeli linkitti omille sivuilleen halventavasti kommentoiden lokakuussa 2016. Saatetekstin ja linkin kommenttien sisältö on salattu MTV:n hankkimassa virkamiesoikeudellisessa päätöksessä, mutta varoituksessa mainitaan että vanhempi konstaapeli kommentoi Toivolan homoutta ja ihonväriä loukkaavasti ja panettelevasti.
Vanhempi konstaapeli poisti linkin nopeasti sivuiltaan ja vetosi selityksessään muun muassa humalatilaansa sekä siihen, että keskustelu oli julkaistu vain hänen rajatulle kaveripiirilleen. Hän myös tähdensi, ettei kommentoinut kenenkään ihonväriä, ja kommentoi Toivolaa käsittelevää artikkelia yleisellä tasolla julkisesti käytettävillä ilmauksilla.
Poliisilaitoksen johdon mukaan kirjoitukset olivat täysin tuomittavia.
– Kirjoituksenne voidaan arvioida olevan lähellä sitä rajatapausta, että voidaanko sen epäillä täyttävän jopa rikoslain 11 luvun 10 §:n mukaisen tunnusmerkistön kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, päätöksessä mainitaan.
Vanhempi konstaapeli sai kirjoituksistaan varoituksen. Rangaistukseen oli yhdistetty myös poliisilaitoksen tietoon tullut toinen samaa poliisimiestä koskeva tapaus, jossa hän oli lähettänyt useita uhkailevia tekstiviestejä toiselle osapuolelle.
Virkamiesoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen, vaan kyseinen vanhempi konstaapeli on valittanut asiasta hallinto-oikeuteen.*
Useita Facebook-kirjoituksia ja lehtilausuntoja
Huhtikuussa rasistista kirjoittelua koskeva varoitus annettiin myös toiselle vanhemmalle konstaapelille, kun poliisilaitoksen tietoon oli tullut tämän useampia Facebook-kirjoituksia. Poliisi itse ei pitänyt kirjoituksiaan rasistisina, mutta poliisilaitos arvioi toisin.
– Teksti on katsottava esitystyyliltään ja sisällöltään edellä mainittujen lainkohtien perusteella syrjiväksi, epäasialliseksi ja poliisimiehen arvolle sopimattomaksi huomioon ottaen sen, että miten välinpitämättömän ja syrjivän kuvan se voi antaa Teidän suhtautumisesta ulkomaalaisiin. Tällä perusteella voi olla, kirjoittelusta vedetään johtopäätöksiä siihen, miten Te poliisimiehenä suhtaudutte ja virkaa hoitaessanne otatte mainitut seikat huomioon, virkamiesoikeudellisessa päätöksessä perustellaan.
Lisäksi varoituksen saanut vanhempi konstaapeli antoi paikallislehdissä julkaistuissa lausumissaan vääristyneen kuvan kaupunkinsa turvallisuustilanteesta.
Varoitus riittävä seuraamus
Päätöksissä korostetaan, että perustuslain mukainen sananvapaus koskee poliisejakin, mutta heidän on toimittava myös yksityiselämässään kaikkien perusoikeuksia kunnioittaen ja puolueettomasti.
Yksityiselämässä kirjoitetut syrjivät ja epäasialliset kommentit voivat herättää epäilyksiä siitä, miten poliisi kunnioittaa perustuslakia virkaa hoitaessaan.
Molempien kohdalla kyseeseen olisi voinut tulla myös määräaikainen erottaminen. Päätöksissä kuitenkin mainitaan, että varoitus riittänee muuttamaan käyttäytymisen.
Rasististen tekstien päätyminen virkamiesoikeudelliseen menettelyyn on poliisissa hyvin harvinaista.
MTV Uutisten viime syksynä tekemässä selvityksessä esille ei tullut ainuttakaan tapausta, jossa poliisiin olisi rasismin vuoksi kohdistettu virkamiesoikeudellisia toimenpiteitä.
Lännen Media kertoi eilen julkaisemassaan uutisessa, että poliisi on viimeisen vuoden aikana saanut kymmeniä huomautuksia asiattomasta käytöksestä.
Juttua muokattu 16.6. klo 11.43. Lisätty tieto hallinto-oikeuteen valittamisesta.