Kalle Rovanperä pöyristyi, kun hän sai yllättäen tietää, että hänen urastaan ja elämästään julkaistaan kirja. MM-rallitähden leiri pitää Readme.fi-kustantamon toimintaa törkeänä.
Kalle Rovanperä – Mestarin tarina -kirja "on henkilökuva nuoresta kuskista, mutta kirjassa käydään läpi myös hänen perheensä autourheiluinnostus".
Näin Readme.fi markkinoi toimittaja-kirjailija Juha Kanervan teosta verkkosivuillaan. Kirja on julkaistu tänään.
Rovanperä ja hänen vanhempansa sekä taustatiiminsä saivat julkaisuaikeet tietoonsa sattumalta mediaosuman kautta eilen, 16. lokakuuta.
Vaikka markkinoinnin perusteella kirjasta saa omaelämäkerrallisen käsityksen, kustantamo tai kirjailija eivät ole olleet yhteydessä Rovanperään tai hänen lähipiiriinsä.
– Minä ja läheiseni kuulimme kirjasta eilen. Kirjan nimellä ja kuvauksella viitataan vahvasti siihen, että tämä olisi oma tarinani ja perheenikin olisi mukana. Se vaikuttaa törkeältä, sillä meistä kukaan ei ole ollut mitenkään mukana, haastateltavana tai edes tietoisia tästä tuotoksesta, Rovanperä kommentoi MTV Urheilulle.
– Täytin pari viikkoa sitten 23 vuotta, ja uraani on toivottavasti vielä useita vuosia jäljellä, joten ei vielä ole tarinan kirjottamisen aika, toista maailmanmestaruutta viime vuoden MM-tittelinsä jatkoksi jahtaava Toyota-tähti lisää.
Tapaus Iivo Niskanen
Readme.fi on aiemminkin julkaissut vastaavanlaisia kirjoja, niin sanottuja autorisoimattomia elämäkertoja, muun muassa maastohiihtosuuruus Iivo Niskasesta ja jalkapallotähti Teemu Pukista.
Niskanen sai vihiä Iivo – koko tarina -kirjasta toukokuussa 2022, muutamaa kuukautta ennen sen julkaisupäivää. Ilta-Sanomat uutisoi hiihtosankarin pöyristyneestä reaktiosta. Lopulta kustantamo muutti teoksen nimeksi Kirjoituksia Iivon urasta ja hiihdosta.
Tuolloin Readme.fin kustantaja Ari Sahanen kommentoi IS:lle, että urheilijaan oli tarkoitus olla yhteydessä jossain vaiheessa kirjantekoa.
Niskasen ja Rovanperän immateriaalioikeuksia valvovan manageriyhtiön TMG Management Oy:n toimitusjohtaja Miro Rousku kertoo MTV Urheilulle, ettei näin tapahtunut. Niskanen-kirjankin kohdalla tieto teoksesta tuli kohdehenkilölle ja Rouskulle sattumalta mediaosuman kautta.
– Kävimme tuolloin sekä kirjailijan (Kalle Virtapohja) että kustantajan kanssa keskusteluja. He tiesivät tarkkaan, mitä olivat tekemässä, mutta he suostuivat kuitenkin kirjan nimen sentään muuttamaan. Sen verran he ymmärsivät meidän yskämme, Rousku kommentoi.
Rovanperä-teosta ja sen tyyliä Rousku pitää suurena yllätyksenä.
– Mestarin tarina on ainakin minun suuhuni ja minun kielenymmärrykseni mukaan kuin Kallen tarina. Vielä kun ottaa vuoden takaiset tapahtumat huomioon, kun he saivat siitä (Iivo-kirjasta) sanomista ja näitä keskusteluja on käyty, niin nyt he tekevät omasta mielestäni vielä napsun törkeämpänä tuon.
– He eivät ole olleet missään yhteydessä. Ei siinä mitään sijaa millekään väärinymmärrykselle tai vahingolle ole. Tuo on täysin harkittua toimintaa.
Readme.fi:n Rovanperä- tai Niskanen-kirjaprojektit eivät kuitenkaan riko lakia, sillä Suomessa on perustuslaillinen sananvapaus, ja teoksia saa kirjoittaa ilman yhteydenottoa kohdehenkilöön.
Toisaalta myös kohdehenkilöillä ja heidän läheisillään on oikeus kritiikkiinsä.
– Oma tulkintani on se, että kirjoittajat vähän vaihtuvat, mutta kustantamo tietää tarkalleen, mitä tekee ja miten pyrkii kirjojaan myymään, Rousku summaa.
Näin kustantaja vastaa
MTV Urheilu tavoitti Readme.fin kustantajan Ari Sahasen matkalta Frankfurtin kirjamessuille.
Sahasen mukaan Kanerva on koonnut Rovanperä-kirjaa "pitkään ja täysin itsenäisesti". Kuten markkinointitekstissäkin todetaan, Rovanperän tarinan lisäksi teoksessa analysoidaan myös laajemmin Suomen rallimenestystä. Sahanen korostaa, että siinä katsotaan Rovanperän uraa "ulkopuolelta".
– Maailmalla tehdään jokaisesta hyvästä urheilijasta vastaavalla tavalla (kirja). Tästäkin kirjasta käy ilmi, että käytännössä tämä on toimittajan ja kirjailijan näkökulma aiheeseen, eikä tässä ole Kalle kertonut tätä tarinaa, Sahanen alleviivaa.
Ymmärrättekö, että kirjan nimestä ja kannesta voi saada tällaisen käsityksen?
– Juu, toki voi, jos sen nopeasti tsekkaa. Kyllä siitä ymmärryksiä voi toki saada. Sitten kun sen tsekkaa, niin totta kai se avautuu siitä sen jälkeen.
Sahanen vahvistaa, ettei kustantamolla ole tapana ottaa yhteyttä vastaavanlaisten kirjojen kohdehenkilöihin.
– Urat ovat kesken, ja he ovat kiireisiä, niin ei ole sellaista tarvetta.