Käänne Kankaanpään terrorismitutkinnassa: Yksi vangituista pääsee vapaaksi

2:56imgTerrorismiepäiltyjen uskotaan edustaneen "akselerationismia" – mistä on kyse? Asiaa selitetään yllä olevalla videolla.
Julkaistu 10.12.2021 13:42(Päivitetty 10.12.2021 14:05)
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Yksi Kankaanpään terrorismirikosten valmistelusta epäillyistä on päästetty tänään vapaaksi.

Kankaanpään terrorismijutussa vangittiin viime perjantaina viisi epäiltyä. Yksi epäillyistä on tänään päästetty tutkintavankeudesta, kertoo poliisi.

Vapautunutta miestä epäillään edelleen terrorismirikoksista. Poliisin mukaan miehen osallisuutta tutkitaan yhä, mutta hänestä ei ole vapautumisesta huolimatta vaaraa. 

Vapautumisen taustalla on, että mies vangittiin viime perjantaina Satakunnan käräjäoikeudessa tutkintavankeuteen muita epäiltyjä lievemmin perustein.

Muut epäillyt vangittiin "todennäköisin syin rikoksesta epäiltynä", kun nyt vapautunut mies vangittiin lievemmällä "syytä epäillä" -perusteella. Käytännössä tämä tarkoitti, että näyttö ei ollut kyseisen miehen kohdalla yhtä vahvaa kuin muiden.

Poliisilla oli viikko aikaa toimittaa käräjäoikeudelle lisäselvitystä siitä, miksi mies tulisi vangita muiden tapaan todennäköisin syin rikoksesta epäiltynä. Poliisi kuitenkin tiedotteensa perusteella päätyi vapauttamaan miehen, koska todennäköiset syyt epäillä miestä eivät toistaiseksi ylittyneet. 

Poliisin tiedotteen mukaan lopputulokseen tultiin esitutkintamateriaalin perusteella ja tutkinnanjohtajan arvion myötä. 

Lue myös: MTV Kankaanpäässä: Näin terroriepäily on otettu vastaan – alakoulusta toisensa tuntenut viisikko tunnettiin yleisesti "natsijoukkona"

Juridista jargonia

Miten "syytä epäillä" -peruste eroaa siitä, että joku päätetään vangita "todennäköisin syin" rikoksesta epäiltynä? Perusperiaate juridisen jargonin takana on suhteellisen helppo ymmärtää. "Todennäköiset syyt" tarkoittavat käytännössä sitä, että näyttö epäillystä rikoksesta on vahvempaa.

Se, että henkilö vangitaan rikoksesta todennäköisin syin epäiltynä vaati, että käräjäoikeus pitää enemmän todennäköisenä, että rikosepäily osoittautuu oikeaksi kuin että se osoittautuu vääräksi. Lisäksi tiettyjen ehtojen on täytyttävä.

Ehtoina on, että epäillystä rikoksesta voi saada tarpeeksi kovan rangaistuksen (vähintään kaksi vuotta vankeutta) tai että on lievemmissä tapauksissa pelko siitä, että epäilty lähtisi esimerkiksi pakomatkalle tai muuten vaikeuttaisi jutun selvittämistä.

Syytä epäillä -perusteella rikoksesta epäilty voidaan taas vangita, jos vangitsemisen edellytykset ovat muuten olemassa, mutta rikosepäily ei ole vielä juridisin termein todennäköistä, eli näyttö henkilöä vastaan ei ole aivan yhtä kovaa.

Vaikka henkilö määrättäisiin tutkintavankeuteen, se ei tietenkään ole käräjäoikeudelta kannanotto henkilön syyllisyyteen. Epäiltyjä on pidettävä syyttömänä mahdolliseen tuomioon saakka tai kunnes juttu päättyy jollain muulla tavalla. 

Lue myös: Poliisi on aloittanut Kankaanpään "natsiporukan" kuulustelut – näin koko terrorismitutkinta sai alkunsa: Taustalla sattuma ja vähäpätöinen huumejuttu

Kuulustelut alkaneet

Poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla, että se on aloittanut terrorismirikosten valmistelusta epäiltyjen nuorten miesten kuulustelut. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom kuitenkin kieltäytyi kommentoimasta kuulustelujen sisältöjä tai muutenkaan avaamasta sitä, miten miehet ovat niihin suhtautuneet.

Sjöblom myös kertoi, että poliisi pääsi epäiltyjen terrorismirikosten jäljille sattumalta. Taustalla oli paikallispoliisin vuonna 2019 tutkima "tavanomainen" huumerikosjuttu.

– Se taisi olla jopa Kankaanpään poliisiasemalla selvitettävänä, ja sitä on kautta tullut poliisin tietoon asioita, Sjöblom kommentoi.

Tutkinnanjohtaja kieltäytyi avaamasta tarkemmin sitä, mikä tarkalleen herätti poliisin mielenkiinnon ja johdatti tutkijat kovien rikosnimikkeiden äärelle.

– Poliisi tutkii asioita, ja esitutkinnan yhteydessä voi päätyä erilaisia tietoja poliisin tietoon. Kun niitä osataan kriittisesti tarkastella ja ollaan kiinnostuneita asioista… No tuota, se liittyy vielä keskeneräiseen esitutkintaan, hän sanoi.

Rikoksista epäillyt miehet ovat kaikki syntyneet vuosien 1995 ja 1998 välillä. He tuntevat toisensa pidemmältä ajalta ja ovat kaikki kotoisin Kankaanpään alueelta. Miesten kontolla ei ole aiempia terrorismirikoksia tai muita kovia rikoksia, mutta heistä kolme on tuomittu aiemmin pahoinpitelystä.

Poliisi ei ole kommentoinut lainkaan sitä, mikä olisi heidän käsityksensä mukaan ollut miesten valmistelemaksi epäillyn terroristisen rikoksen kohde tai että millaisesta teosta olisi ylipäätään ollut kyse.

Tutkinnanjohtaja Sjöblomin mukaan asiasta tiedotetaan lisää mahdollisesti vasta ensi vuoden puolella. Asiassa on nostettava syytteet maaliskuun loppuun mennessä. Syytteennoston määräpäivään voidaan toki hakea lykkäystä käräjäoikeudesta.

Poikkeuksellinen tutkinta

Poliisi kertoi todella poikkeuksellisista rikosepäilyistä ensimmäisen kerran viikko sitten perjantaina.

Poliisin mukaan viisi parikymppistä nuorukaista oli valmistellut jonkinlaista terroristista tekoa ja perustanut ohella radikaaliin äärioikeistolaiseen ideologiaan nojaavan ryhmän.

Miesten hallusta oli poliisin mukaan ratsattu vuonna 2019 huomattava määrä aseita ja räjähteitä.

Miehet olivat olleet muun muassa arsenaaliin liittyen vangittuna jo kerran aiemmin alkuvuodesta 2020, mutta tuolloin heitä ei vielä epäilty terrorismirikoksista.

Viime perjantaina kerrottiin, että miehet oli nyt jälleen määrätty tutkintavankeuteen. Tällä kertaa rikosepäilyt olivat poikkeuksellisen kovia. Kyse on Suomen ensimmäisestä äärioikeistolaiseen terrorismiin liittyvästä tutkinnasta.

5:08imgKatso video: MTV Uutisen rikostoimittaja raportoi Kankaanpäästä – näin paikalliset kertoivat epäillystä viisikosta.

Tuoreimmat aiheesta

Terrorismi