Lääkäri Esti Laaksosen potilaiden käyttökokemukset vaikuttanevat siihen, millainen Suomen virallinen linja lääkekannabikseen on tulevaisuudessa.
Turkulaislääkäri Esti Laaksonen on kirjoittanut puoli vuotta lääkekannabisreseptejä.
– Noin parikymmentä, hän laskee.
Laaksonen on päihdelääketieteen ja yleislääketieteen erikoislääkäri. Lisäksi hän erikoistuu palliatiivisiin syöpähoitoihin. Hän kertoo, että lääkekannabis auttaa vaikeissa kipu- ja tulehdustiloissa.
– Olen kirjoittanut lääkekannabisreseptejä parkinsonintautiin, MS-tautiin, aidsiin ja syöpään, Laaksonen luettelee.
Potilailta on tullut yksin omaan positiivista palautetta.
– Parikin MS-potilasta on ollut sänkypotilaita, mutta he ovat voimistuneet niin paljon, että ovat pystyneet arkiaskareisiin kuten kaupassa käyntiin.
Lääkekin voi tehdä riippuvaiseksi, siksi ei nuorille
Lääkekannabis ei ole sama kuin se, mikä huumausaineeksi luokitellaan. Lääkekannabikseen on eristetty vain ne aineet, jotka poistavat kipua ja tulehdustiloja.
– Kyllä se myös rauhoittaa ja vie pois ahdistusta. Auttaa myös pahoinvointiin ja ruokahaluttomuuteen ja elämänlaatu kohenee. Täysin varmasti ei voi sanoa, etteikö se voisi kuitenkin myös koukuttaa, koska näitä on kirjoitettu vasta niin vähän aikaa. Olenkin erittäin tarkka siitä kenelle, sitä kirjoitan. Ja kaikki reseptithän hyväksytetään Fimeassa, mikä on hyvä asia.
Laaksonen kertoo, että reseptin hakijoita on ollut noin kaksinkertainen määrä kuin kenelle hän on sen lopulta kirjoittanut.
– Nuoria poikia on kyllä tullut yrittämään, mutta erityisesti nuorille en sitä kirjoita. Kannabis passivoi ja voi aiheuttaa jopa psykoosia.
Monet kannabiksen lääkekäyttöä vastustavat ovat huolissaan juuri kannabiksen riippuvuutta aiheuttavista vaikutuksista. Laaksonen huomauttaa, että paljon vahvemmat aineet ovat Suomessa laillisia.
– Opiaatit vasta koukuttavatkin.
Niin kutsutut kolmiolääkkeet eli vahvat kipulääkkeet ovat opiaattijohdannaisia. Huumausaineista opiaattijohdannaisia ovat muun muassa heroiini, oopiumi ja morfiini.
Voisi sopia myös reuman hoitoon
Amerikassa lääkekannabista määrätään myös reumaan. Laaksonenkin voisi harkita tapauskohtaisesti lääkekannabista reumasairauksiin.
– Reumahan on tulehdustila, joten riippuen tapauksesta, lääkekannabista voisin määrätä myös siihen.
Suomessa esimerkiksi nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 2 000 ihmistä.
Laaksonen kerää nyt aineistoa potilailtaan ja kirjoittaa niistä artikkelin Lääkärilehteen. Muun muassa Laaksosen saamien potilaskokemusten perusteella tultaneen arvioimaan Suomen virallista linjaa lääkekannabiksen käyttöön.
Laaksonen on toiveikas, että virallinen linja kääntyisi vielä myönteisemmäksi.
– Tietysti lopetan reseptien kirjoittamisen, jos tulokset alkavat kääntyä negatiivisiksi, mutta nyt olen saanut enemmän vihreää valoa.
Laaksosen lisäksi Suomessa lääkekannabista kirjoittaa muutama muu lääkäri. Puolen vuoden aikana Suomessa on kirjoitettu yhteensä 42 reseptiä. Luvut kertovat, että suomalaislääkärit ovat todellakin olleet varovaisia siitä, kenelle kannabista kirjoittavat.
– Israel sai tämän luvan samaan aikaan kuin Suomi ja siellä reseptejä on kirjoitettu jo yli 3 000, Laaksonen vertaa.
Studio55.fi/Piritta Palokangas