Kannattaako hiukset värjätä kampaajalla vai kaupasta ostetulla purkkivärillä?

Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti – ammattilaisen vinkit 5:06
KATSO MYÖS: Näin värjäät hiukset kotona onnistuneesti.

Hiusten värjäämiseen kampaajalla on perusteltuja syitä, kertoo parturi-kampaajamestari.

Kauppojen edullinen ja monipuolinen hiusvärivalikoima voi olla hintojen ja loputtomilta tuntuvien vaihtoehtojen takia houkutteleva.

Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtaja, parturi-kampaajamestari Sini Silfvenius-Bart kuitenkin suosittelee värjäyttämään hiukset mieluummin kampaajalla.

– Voin perustella sen jo ihan parilla asialla, hän aloittaa.

Kaupasta saatavat boksivärit on tehty palvelemaan mahdollisimman monta eri tarkoitusta, kuten peittämään harmaita. Usein ne ovat Silfvenius-Bartin mukaan turhan voimakkaita hiusvärejä tavallisen kuluttajan todellisiin tarpeisiin, jos esimerkiksi harmaita ei ole tai tyvi värjätään saman vahvuisella värisekoituksella kuin hiusten pituudet.

– Moni, joka valitsee purkkivärin, ei huomaa ajatella tai tiedä edes sitä, ettei juuri hän tarvitse välttämättä niin vahvaa ainetta oman hiuksen värjäykseen, Silfvenius-Bart kertoo.

Hiusvärin hapete

Usein kaupasta saatavissa hiusväreissä mukana tuleva hapete on liian voimakasta varsinkin hiusten pituuden värjäämiseen. Hapete on se aine, joka käynnistää kemiallisen prosessin kaikissa kesto- tai kevytväreissä sekä vaalennustöissä.

– Hapetteita on olemassa eri vahvuuksia. Kun jatkuvasti värjää liian vahvalla värisekoituksella jo käsiteltyä hiusta, se kuivattaa ja rasittaa hiuksia entistä enemmän, Silfvenius-Bart kertoo.

Kampaajalla hiuksia värjää ammattilainen, joka saattaa valita aivan eri värivahvuuden hiusten tyveen ja sävyttää esimerkiksi latvan vain hyvin kevyellä versiolla väristä. Näin sävy syvenee ilman, että latvaa tarvitsee turhaan rasittaa edes hapetevärillä.

– Kaupan hapetevärit ovat esimerkiksi kestoväreissä usein yhtä ja samaa vahvuutta. Jos jatkuvasti käyttää kaupasta saatavia värejä esimerkiksi hiusten pituuksien värjäämiseen, se todellakin vaurioittaa hiusta pidemmällä aikavälillä huomattavasti enemmän kuin, jos olisit mennyt värjäyttämään hiuksesi kampaajalle, Silfvenius-Bart paljastaa.

Vauriot tulevat usein viiveellä

Moni haluaa kaupan purkkivärillä kirkastaa tai syventää jo aiemmin värjättyä hiusta. Harmaitakin peittävä boksiväri ei kuitenkaan ole järkevä ratkaisu kirkastamaan tai syventämään jo värjättyä hiusta.

Kun toiveena on saada takaisin vastavärjätyn hiuksen kiilto ja intensiteetti ja hiuksia värjää sen takia jatkuvasti markettivärillä, hius alkaa helposti ajan myötä kärsiä ja muuttua entistä elottomamman näköiseksi.

– Hius voi alkaa pikkuhiljaa myös katkeilla. Ja se vaikutus tulee usein vähän viiveellä, ei välittömästi, Silfvenius-Bart muistuttaa.

Sen lisäksi, että kaupan purkkivärit voivat olla omiin hiuksiin sopimattomia, niiden levittäminen omiin hiuksiin on monen mielestä aika työlästä. Ainakin, jos haluaa tasaisen lopputuloksen.

Silfvenius-Bart varoittaa myös blondaajia vauhtisokeudesta.

– Monet näkevät omissa vaalennetuissa hiuksissa helposti vain keltaista ja sellaista ei haluttua lämpöä. Myös tyvi puskee nopeasti kasvaessaan esiin, ja se häiritsee, Silfvenius-Bart kertoo.

Sen takia monet värjäävät ja käsittelevät vaaleiksi vaalennettuja hiuksia itse turhankin usein.

Purkkiväreissä ei ole ikärajoja

Kaupan purkkiväreissä ei ole ikärajoja, ja niitä voivat vapaasti nuoretkin ostaa. Kampaajilla on kuitenkin paljon tuotteita, joita ei suositella alle 16-vuotiaiden hiusten käsittelyyn tai värjäykseen.

– Toki se on myös tuotesarjasta kiinni. Permanenttia esimerkiksi on voinut laittaa alle 16-vuotiaalle. Niissä on ollut harvemmin ikäsuosituksia kuin väreissä, Silfvenius-Bart kertoo.

Ammattilaisten täytyy kuitenkin kaikissa tapauksissa tuotteista riippumatta noudattaa valmistajan ohjeistuksia mahdollisten ikärajojen suhteen.

– Jos alle 16-vuotias haluaa värjätä itse hiuksensa, vaikka mustaksi, kyllä hän hakee ja laittaa usein itse sen kaupan värin päähän, Silfvenius-Bart pohtii.

Sen takia vanhempien ohjauksella voikin olla suuri merkitys.

– Kun ammattilainen ei voi kestovärein alle 16-vuotiaiden hiuksia värjätä ja jos nuori on värjännyt itse omaa hiusta jo useasti kaupan väreillä ennen kuin täyttää 16 vuotta, voi kampaajalle tultaessa hius olla jo tosi kuiva ja huonokuntoinen, Silfvenius-Bart varoittaa.

Kampaajat korjaavat kotivärjäysmokia

Korona-aika näkyi säännöllisesti Silfvenius-Bartin kampaajantuolissa epäonnistuneiden kotivärjäysten muodossa. Asiakkaat, jotka eivät käyneet turhan säännöllisesti kampaajalla, päätyivät peittelemään tyvikasvua kotiväreillä oman kylpyhuoneen suojissa.

Korona-aika näyttäytyi itselleni sellaisena, että melkein viikoittain korjasin jonkun asiakkaan kotivärjäyksen tuloksia, Silfvenius-Bart paljastaa.

Hopeashampoo ei tee ihmeitä

Hopeashampoo on monen vaaleaverikön luottotuote, mutta ihmeisiin sekään ei pysty, jos kotivärjäys jättää hiukset oranssin läikikkäiksi.

– Moni yritti kokeilla kaiken maailman hopeashampoita, ennen kuin uskallettiin myöntää, että nyt on sellainen ongelma, johon tarvitaan ammattilaisen apua, hän kertoo.

Silfvenius-Bart vinkkaa, että monet kampaamot myyvät myös kevytvärisävytteitä ja kustomoituja sävyjä. Niillekin voi olla paikkansa.

– Jos olet vaikka lähdössä matkalle etkä pääse luottokampaajalle, voit ostaa kampaajalta oman boksissa olevan värin, joka on usein paljon hellävaraisempi vaihtoehto kuin marketista ostettu. Sen lisäksi kampaaja osaa valikoida sinulle juuri oikean sävyn, hän kertoo. 

– Kaikille nekään ei silti sovi vaihtoehdoksi.

Ammattilaisen vinkein kotivärjäyksenkin voi tehdä niin, ettei siinä tapahdu ainakaan mitään suurempaa ikävää, Silfvenius-Bart vinkkaa.

Lue myös:

    Uusimmat