Kännykkä ja Facebook vähentävät konsulin työtaakkaa Tanskassa

Lehtikuva/Timo Jaakonaho
Lehtikuva/Timo JaakonahoCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2009
Julkaistu 17.11.2009 15:00

Suomalaiset kääntyvät harvoin Tanskassa lomaillessaan konsulaatin puoleen. Konsuli Juhani Palomäki kertoo, että yleensä yhteydenoton syynä on kadonnut passi tai varastettu omaisuus. Kun suomalaisturisti on menettänyt rahansa varkaalle, konsulaatti ei anna rahatukkoa käteen vaan neuvoo suomalaista selviytymään tilanteesta.

– Autamme heitä auttamaan itseään. Rahaa on helppo saada, kun ollaan Euroopan alueella. Esimerkiksi oman pankin kautta tai Forexin välityksellä. Niin sanottua ilmaista rahaa ei ole mahdollisuus saada, jos konsulaatti lainaa suomalaiselle rahaa, se on maksettava takaisin, Juhani Palomäki kertoo.

Esimerkiksi jos suomalainen hurauttaa hädässä taksilla konsulaatin ovelle, taksimatka kyllä maksetaan, mutta vain velaksi. Myös pientä purtavaa on mahdollista saada.

– Emme jätä ihmisiä heitteille, Palomäki vakuuttaa.

Mutta harvoin sellaista tilannetta tulee, että suomalaisista tarvitsisi pitää Tanskassa huolta. Kesäisin järjestettävät, nuorten suosimat Roskilde-festivaalitkaan eivät ole aiheuttaneet enää viime vuosina konsulaatille töitä. Ja vaikka haaveri sattuisikin, konsulin apua ei välttämättä tarvita.

– Nykyään on niin helppo siirtää rahaa ja pitää yhteyttä kännyköillä tai vaikka internetissä toimivan Facebookin kautta, että meihin ei välttämättä olla yhteydessä, jos jotain tapahtuu.

"Älä ole liian sinisilmäinen"

Silloin tällöin konsuli joutuu kuitenkin töihin. Tavanomaiseen tapaan myös Tanskan konsulaattiin saapuu suomalaisia, jotka tarvitsevat apua, kun passi ja rahat on varastettu tai matkaliput ovat kadonneet. Joskus konsulaatti auttaa myös sairaustapauksissa.

– Jos suomalainen joutuu sairaalaan, otamme yhteyden lähiomaisiin. Kuolemantapauksissa autamme kotiuttamisessa.

Vahingolle ei tietenkään voi mitään, mutta omalla toiminnallaan voi myös vaikuttaa siihen, joutuuko pyytämään apua konsulilta lomamatkan aikana. Palomäki kehottaa pitämään hyvää huolta passista, rahoista ja matkustusasiakirjoista sekä ottamaan passin henkilötietosivusta kopion.

– Kannattaa myös ottaa matkavakuutus. Liian sinisilmäinen ei kannata olla, jotta ei joudu huijatuksi. Mikäli on autolla liikkeellä, ei kannata jättää pysäköityyn autoon arvotavaraa näkyville. Tavaroista kannattaa pitää huolta, sillä täällä liikkuu jonkin verran taskuvarkaita.

Aina aika ajoin konsulaattiin saapuu löytötavaraa, kuten suomalaisten lompakoita ja käsilaukkuja. Palomäki ei kuitenkaan tiedä, onko omaisuus varastettu vai kadotettu.

Löytyykö karjalanpiirakan ohjetta?

Lehtikuva/Marja Airio

Lehtikuva/Marja Airio

Vaikka Palomäki on työskennellyt Tanskan konsulaatissa vasta kaksi vuotta, työ ei ole hänelle uutta. Mies on nähnyt myös Sveitsissä, Venezuelassa ja Italiassa, miten suomalaiset joutuvat hakemaan apua konsulaatista. Venezuelassa ei vielä 1980-luvulla liikkunut juurikaan avuntarvitsijoita, mutta Rooma oli vilkas paikka.

– Italia on lämpimämpi maa, ja siksi siellä riitti seikkailijoita ympäri vuoden. Jokunen suomalainen tapettiin, ja ihmisiä joutui liikenneonnettomuuksiin. Oli hankala tilanne, kun nuori kuoli liikenneonnettomuudessa.

Vilkkaiden vuosien jälkeen Palomäki on ihan tyytyväinen Tanskan rauhalliseen elämänmenoon. Lomailijoita näkyy harvakseltaan, ja Tanskassa asuvat suomalaiset tarvitsevat harvoin apua. Tällä hetkellä puhelinsoittoja tulee sikainfluenssarokotteen vuoksi: ihmiset haluavat tietää, voidaanko heidät rokottaa Tanskassa.

– Yhteydenottoja paikallisilta suomalaisilta tulee laidasta laitaan. Yksi kyselee karjalanpiirakan ohjetta, toinen haluaa tietää, missä poikaystävä voisi opetella suomen kieltä. Usein kysellään myös hyvien saunojen perään, sillä niitä ei täältä montakaan löydy, lähetystössä työskentelevä Päivi Hietalahti kertoo.

Osallistu keskusteluun!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55