Kansainvälinen suuretsintä: Kaksi miestä katosi Lapin erämaassa

Enontekiön Kilpisjärvellä oli tiistaina 7. toukokuuta mittavat etsinnät kahden miehen löytämiseksi erämaasta.

Kaksi keski-ikäistä, ulkopaikkakuntalaista miestä oli tullut Kilpisjärvelle muutama päivä sitten ja majoittunut omaistensa kanssa erämaamökkiin. 

Poliisin mukaan miehet päättivät lähteä moottorikelkoilla pilkille maanantaina kello 19 paikkeilla. Kaksikko ilmoitti palaavansa muutaman tunnin kuluttua. Ohjenuoraksi he sanoivat, että mikäli he eivät ole aamuun mennessä takaisin, on syytä soittaa hätäkeskukseen. 

Moottorikelkkailua ennenkin kokeilleet miehet eivät palanneet tiistaiaamuun mennessä. Heidät ilmoitettiin hätäkeskukseen kadonneiksi noin kello seitsemän. Soitto käynnisti mittavat etsinnät.

Sää etsintäalueella oli vaikea lumisateen vuoksi, eikä esimerkiksi helikopteria kyetty saamaan aamupäivästä ilmaan. 

Poliisin mukaan etsintään osallistui useita poliisin, pelastuslaitoksen ja rajavartiolaitoksen partioita ja etsintäkoiria. Lisäksi Norjan ja Suomen rajavartiolaitoksen helikopterit avustivat etsinnöissä. Etsinnät keskittyivät Kilpisjärveltä pohjoiseen Norjan rajan tuntumaan.

Elonmerkkejä miehistä saatiin, kun toinen heistä palasi mökille tiistaina iltapäivällä kello 13. 

– Hän kertoi paluumatkalla kadottaneensa kaverinsa, jota oli jäänyt etsimään. Etsintöjä keskitettiin sille alueelle, jossa kadonneeksi jäänyt oli nähty viimeisen kerran, poliisi kertoo tiedotteessa.

Miehen matkapuhelin löytyi maastosta, mutta henkilöstä ei saatu havaintoja. Kovan hangen takia jälkiä ei ollut juurikaan nähtävissä. Alueella on paljon vaarallisia lumilippoja. 

Tapaus ratkesi, kun kadonneeksi jäänyt henkilö palasi omatoimisesti mökille illalla kello 19. 

– Hän kertoi olleensa ajelemassa eikä ajatellut, että häntä etsitään, poliisi toteaa.

Poliisi kiittää Lapin pelastuslaitosta ja Lapin rajavartiostoa avusta ja hyvästä yhteistyöstä. 

 

Lue myös:

    Uusimmat