Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Luc Tardif on hämmästyttänyt viime aikoina Venäjä-lausunnoillaan. Vielä vuosi sitten Ukrainan hyökkäyssodan päättymisen venäläisten paluun ehdoksi asettanut Tardif on ilmaissut hiljattain toivovansa Venäjää takaisin jo tämän vuoden aikana.
Venäläiselle Sport-Ekspressenille antamassaan haastattelussa Tardif toivoi kansainvälisen jääkiekkoperheen olevan taas koossa vuonna 2024.
– Puhumme pyös Venäjän jääkiekkoliiton paluusta kilpailuihimme, Tardif sanoi.
Puheenjohtajalta vaadittiin perjantaina tarkennuksia lausuntoihin alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa Göteborgissa. Tardifin lausuntojen perusteella Venäjän paluun kansainvälisiin kiekkokaukaloihin voidaan odottaa tapahtuvan aikaisintaan vuonna 2025.
– Arvioimme geopoliittista tilannetta uudelleen aina helmikuussa ja maaliskuussa. Teemme niin turnausten ja pelaajien turvallisuuden vuoksi – tämä pitää sisällään myös Venäjän ja Valko-Venäjän, Tardif aloitti.
Kansainvälisen jääkiekkoliiton hallitus kokoontuu seuraavan kerran helmikuun 12. ja 13. päivä.
– Kysymys, joka on pöydällämme helmikuun kokouksessa, kuuluu seuraavasti: Onko mahdollista tuoda Venäjä ja Valko-Venäjä takaisin (vuonna 2025) Tanskassa ja Ruotsissa pelattaviin MM-kisoihin?
Hallitus keskustelee Tardifin mukaan samalla kertaa myös venäläisten ja valkovenäläisten osallistumisesta vuoden 2026 Milanon talviolympialaisiin.
– Päätöksemme pohjautuu aina kysymykseen turnaustemme turvallisuudesta. Se on kysymys, johon vastaamme. Tämä käsittää myös karsintasarjan turvallisuuden, koska Valko-Venäjä osallistuu siihen.
Tardif pohti myös venäläismaalivahti Ivan Fedotovin tilannetta yhtenä näkökulmana tulevia päätöksiä tehtäessä. IIHF asetti tämän kansainväliseen pelikieltoon, kun sopimus KHL-seura TsSKA Moskovan kanssa oli tullut julki. Fedotovin katsottiin rikkoneen näin kansainvälisiä siirtosääntöjä.
– Kun IIHF asettaa pelikiellon, kyseisen pelaajan ei pitäisi pelata.
– Päätöksiä on tehtävä vastuullisesti. Turvallisuuskysymysten lisäksi pöydällä on tämä Fedotovin tilanne. Siinä meidän on pohdittava päätöksiämme. Se tarkoittaa sitä, että meidän on pitäydyttävä kansainvälisissä sopimuksissa ja niiden kunnioittamisessa.