Turvapaikanhakijoiden maahantulon vaikutus työllisyyteen jakaa uuden kyselyn perusteella selvästi suomalaisten mielipiteitä. Sisäministeriö ja Vaasan yliopisto selvittivät kansalaisten asenteita turvapaikka-asioihin mielipidetutkimuksella.
Kansalaiskyselyyn vastanneista 46 prosenttia oli eri mieltä siitä, että turvapaikanhakijoiden maahantulo helpottaisi työvoimapulaa. 24 prosenttia taas oli väittämästä samaa mieltä. Joka kolmas vastaaja katsoi turvapaikanhakijoiden maahantulon kasvattavan suomalaisten työttömyyttä ja yhtä suuri osuus oli asiasta eri mieltä.
Paperittomiin suhtaudutaan tiukasti
Suhtautuminen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita oli suhteellisen yhdenmukaista. Kolme neljästä vastaajasta katsoi, että kielteisen päätöksen saaneella turvapaikanhakijalla ei ole oikeutta jäädä oleskelemaan Suomeen. Enemmistö vastaajista oli myös sitä mieltä, että yksittäisten kansalaisten, kirkkojen tai aattellisten järjestöjen ei pidä suojella kielteisen päätöksen saaneita palautukselta.
Vastaajat olivat hyvin samanmielisiä myös suhteessa erilaisiin oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotoutumiseen liittyviin toimenpiteisiin. 82 prosenttia vastaajista katsoi, että oleskeluluvan saaneilta tulee edellyttää selkeää sitoutumista suomalaisen yhteiskunnan sääntöihin. Yhtä suuri osuus on sitä mieltä, että Suomen tulee kotouttamistoimissa edellyttää sekä aktiivisuutta että vastikkeellisuutta.
Yhteiskunnan jakautuminen huolestuttaa
Yksittäisenä eniten suomalaisia turvapaikkatilanteessa huolestuttavana teemana nousee esille koko yhteiskuntaa leimaava jakautuminen. Olipa mielipide turvapaikkakysymyksiin mikä tahansa, koetaan leimautumisen mahdollisuus hyvin suurena.
Kysely tehtiin 30.12.2016-10.1.2017 Suomen Onlinetutkimuksen sähköisenä kuluttajapaneelina. Vastaajajoukko edustaa Suomea pienoiskoossa. Kyselyyn vastasi 1047 suomalaista.