Nelosoluen ja niin kutsuttujen limuviinojen tulo maitokauppoihin kiristää tunnelmia hallituspuolueiden välillä. Erityisesti keskustan eduskuntaryhmässä olisi halua tehdä alkoholilain uudistamisesta omantunnon kysymys, jolloin myös hallituspuolueiden edustajat voisivat äänestää hallituksen esitystä vastaan. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat joutuvat sopimaan pelisäännöistä lähiaikoina.
Kokoomuksessa alkoholilain valmistelusta vastaava kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) ihmettelee omatuntopuheita.
– Viime kaudella alkoholilainsäädäntöön tehtiin merkittäviä kiristyksiä ja silloin tämä ei ollut omantunnon kysymys. Mutta heti kun aletaan normeja höllentää, alkaa supina siitä, että tämän pitäisi olla omantunnon kysymys. Aika linjatonta linjattomuudessaan tämä on, arvostelee Wallinheimo.
Keskusta kipuilee
Jo kerran ryhmien kesken sovittu lakimuutos närästää eniten keskustan eduskuntaryhmässä. Keskustaryhmä hyväksyi alkoholilain lievennykset aikoinaan äänestyspäätöksellä.
– Meillä keskustan ryhmässä vastustus on kyllä lain lausuntokierroksen jälkeen vahvistunut, arvioi keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi (kesk.).
Lohi ottaa kantaa myös omantunnon asia -tulkintaan nyt ja viime vaalikaudella.
– Ehkä viime kaudella kukaan ei pyytänyt sitä omantunnon asiaksi. Meillä nämä alkoholipäätökset on monesti nähty sellaisina, muotoilee Lohi.
Lisäpaineita keskustaedustajille luovat maakuntien keskustan uskonnolliset ja raittiusperinteet. Kritiikin kärki toki kohdistuu alkoholin terveydellisiin ja sosiaalisiin haittoihin.
Parikymmentä kapinallista
Alkoholilain lievennysten purkamiseksi nelosoluen ja limuviinojen osalta on kerätty nimiä kansanedustaja Pekka Puskan (kesk.) johdolla.
Keskustassa kapinallisia on eniten – 15 kansanedustajaa tai ehkä jopa enemmän – mutta myös kokoomuksessa ainakin Pertti Salolainen (kok.), Sanna Lauslahti (kok.) ja Pauli Kiuru (kok.) vastustavat nelosoluiden päästämistä vähittäiskauppoihin.
Viikonloppuna vastustajia tuki näkyvästi myös eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.). Tänään Pekkarinen ei kuitenkaan halunnut antaa asiasta lausuntoja.
Pelisäännöistä kysymys
Perussuomalaisistakin saattaa löytyä joku vastustaja, jos äänestäminen vastoin hallituksen esitystä sallitaan.
Teoriassa voisi siis olla mahdollista, että hallituksen oma lakiesitys kaatuisi eduskunnassa, jos äänestyksessä sallittaisiin täysin vapaat kädet.
Kyseessä on pelisääntöasia, josta hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien pitää sopia. Tällä viikolla asia ei ratkea siksikään, että keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) on valiokuntamatkalla Yhdysvalloissa.
Ratkaisuvaihtoehtoja tiukalle hallituksen esityksen tukemiselle on useita: äänestyksen salliminen omantunnon mukaan, poissaolo tai äänestyksestä pidättäytyminen. Tietysti hallituspuolueet teoriassa voisivat vielä muuttaakin lakitekstiä, mutta ainakaan merkittävät muutokset pitkään valmisteltuun lakiin tuskin kelpaavat kokoomukselle ja perussuomalaisille.
– Toivon vaan, että ryhmien johtajat tekevät linjakkaita päätöksiä sen suhteen, että minkälaisia hallituksen esityksiä viedään yhteisrintamalla eteenpäin, sanoo Wallinheimo.