Kansanedustajien palkkioiden korotus tiukassa taloustilanteessa herättää ihmetystä. Korotukselle oli kuitenkin syynsä, puolustautuu eduskunnan palkkiotoimikunnan puheenjohtaja.
Kansanedustajien palkkioiden korotuksista päättäneen eduskunnan palkkiotoiminnan puheenjohtajan Jouni Ekurin mukaan korotuksia on pyritty tekemään linjassa ansiotasoindeksikorotusten hengessä.
Nyt tehty korotus vastaa Ekurin mukaan työllisyys- ja kasvusopimuksen toisen sopimusjakson korotusta. Eduskunnan palkkiot kun eivät ole yleisten sopimusten varassa.
– Yhteiskuntasopimusneuvottelujen ollessa kesken ei tässä vaiheessa meidän osalta ole aihetta muihin ratkaisuihin kuin toteuttaa se, mikä kaikille muille on jo tullut, Ekuri linjaa MTV Uutisille.
Nousua entiseen 6 380 euron palkkioon on 0,43 prosenttia eli noin 27 euroa. Yli 12 vuotta palvelleilla kansanedustajilla palkkio on suurempi, noin 6 858 euroa kuukaudessa. Heille korotus on noin 29 euroa.
Ekuri jatkaa, että kansanedustajien palkkiot ovat laahanneet jäljessä yleisestä palkkatasokehityksestä jo pitkään. Siksi nosto oli nyt hänen mielestään perusteltua.
– Vaikka edustajien palkkiokehitys on ollut kohtuullista, ovat palkkiot laahaavat jäljessä yleisestä ansiotasoindeksistä. Vuonna 2013 jälkeenjääneisyyttä oli noin kahdeksan prosenttia. Vaikka korotuksissa on ollut kyseessä pienet euromäärät, on jälkeenjääneisyys lisääntynyt, se on nyt 10-11 prosentin luokkaa.
Kansanedustajien jatkuvat palkkionkorotukset ovat kuitenkin herättänyt ihmetystä nykyisessä tiukassa taloustilanteessa, jossa leikataan jatkuvasti ja pyydetään kansalaisia osallistumaan tiukkoihin säästötalkoisiin.
– Kansanedustajien palkkion peruste on se, mitä perustuslaissa sanotaan. Edustajan palkkion tulee olla sellainen, että se takaa hänen riippumattomuutensa kansanedustajana, Ekuri tyytyy kommentoimaan.