Kanta-Häme palasi koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen – "Tilanne on vakavin pandemian aikana"

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä tiedottaa alueen palanneen takaisin koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Alueen koronatapausten kasvunopeus on huomattavan suuri ja terveydenhuollon kantokyky on kriittinen, tiedotteessa todetaan. 

Kanta-Hämeen alueella voidaan toteuttaa toistaiseksi vain päivystyksellistä ja kiireellistä hoitoa sekä päiväkirurgiaa, sillä maakunnan laajuisista terveydenhuollon osastojen sulusta johtoen jatkohoitopaikkoja ei ole tarpeeksi käytettävissä. 

– Kaksi erillistä tartuntaketjua on lähtöisin Kanta-Hämeen keskussairaalan osastoilta ja yksi Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosastolta. Näiltä osastoilta ehti siirtyä potilaita myös jatkohoitoon ja kotihoitoon, mikä on aiheuttanut osastosulkuja Hämeenlinnassa ja Riihimäessä sekä laajoja karanteeneja terveydenhuollon henkilöstölle. Tilanne on vakavin pandemian aikana meillä Kanta-Hämeessä, ja nyt täytyy tehdä kaikki voitava epidemioiden nopeaksi rajaamiseksi, toteaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen tiedotteessa.

Sairaalahenkilöstön rokottamista tehostetaan

Sairaalaepidemioiden alkulähteiksi epäillään vielä toistaiseksi rokottamattoman henkilöstön oireetonta tartuntaa ja vierailijalta peräisin olevaa tartuntaa.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmän mukaan on suuri riski siihen, että epidemia voi karata käsistä. 

– Kaikkia kontakteja tulisi nyt pyrkiä välttämään mahdollisimman paljon. Rokotukset eivät ole vielä tarpeeksi pitkällä, jotta epidemia rajautuisi niiden kautta. Noin puolet sairaalahoidossa olleista tartunnan saaneista potilaista on ollut ensimmäisen rokotuksen saaneita, mutta se ei anna vielä THL:n alustavien tietojen mukaan kuin noin 52 prosentin suojan tartunnalta. Toisen rokotuskerran jälkeen suoja tartuntaakin vastaan nousee nykytietojen mukaan merkittävästi, Leskinen sanoo.

Terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi Kanta-Häme aikoo lyhentää vakinaisen terveydenhuoltohenkilöstön tehosterokotuksen antoväliä sekä keskussairaalan että terveyskeskusten akuuttivuodeosastoilla.

– Tämä valitettavasti johtaa muun väestön rokotusaikojen myöhentämiseen, mutta terveydenhuollon kantokykyä on tässä tilanteessa turvattava, jotta meillä on henkilökuntaa jäljellä hoitamassa potilaita, Leskinen toteaa. Kanta-Hämeen pandemiaryhmä varoittaakin, että lähiaikoina joudutaan siirtämään joidenkin henkilöiden ensimmäisiä rokotusaikoja. 

Lisäksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa, Hämeenlinnan Vanajaveden sairaalassa, Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosastoilla ja Janakkalan sairaalassa pyydetään välttämään vierailuja toukokuun loppuun asti.

Lue myös:

    Uusimmat