Ranskan jalkapallomaajoukkue on elänyt viimeisen 20 vuoden aikana hurjaa vuoristorataa. MM- ja EM-kullasta pohjalle, takaisin MM-finaaliin ja jälleen pohjalle.
Videolla vuoden 1998 joukkueessa pelanneet Marcel Desailly ja Robert Pires muistelevat voitettua maailmanmestaruutta.
Vuoden 1998 maailmanmestaruuden ja vuoden 2000 Euroopan mestaruuden jälkeen Ranska vaikutti täysin voittamattomalta joukkueelta. Maa vilisi Zinedine Zidanen ja Thierry Henryn kaltaisia supertähtiä, mutta huuma lakkasi muutamaksi vuodeksi.
Ranska alisuoritti Etelä-Korean ja Japanin MM-kisoissa vuonna 2002 pahasti: kolme ottelua, nolla maalia, nolla voittoa ja kotimatkalle alkulohkopelien jälkeen. Lohkokaan ei ollut vaikea. Tanska, Senegal ja Uruguay olivat kaikki voitettavissa.
LUE MYÖS:
Vahvistus: Espanjan päävalmentajalle potkut MM-kisojen alla
Topparilegenda valmentaa Espanjaa jalkapallon MM-kisoissa
Paluu huipulle tapahtui vuonna 2006, kun Zidane ja kumppanit kerääntyivät vielä kertaalleen yhteen MM-kisoissa. Otteet olivat vakuuttavia, mutta finaalissa tuli karvas tappio Italialle. Finaalista parhaiten jäi mieleen Zidanen ylilyönti jatkoajalla, kun hän puski Italian Marco Materazzia rintaan ja lensi punaisen kortin myötä pihalle.
Vuoden 2006 MM-kisat toimivat monelle ranskalaislegendalle uran viimeisenä näyttönä maajoukkueessa. Siitä se alamäki sitten alkoikin.
Raymond Domenech epäsuosiossa
Ranskan päävalmentajana vuosina 2004-10 toiminut Raymond Domenech ei nauttinut missään vaiheessa suurta kunnioitusta pelaajiensa keskuudessa. Syitä tähän oli monia.
Domenech tunnetaan astrologian suurena ihailijana. Hän jätti tästä syystä muun muassa Robert Piresin pois vuoden 2006 MM-kisoista ja teki muutenkin monta outoa pelaajavalintaa kyseisissä kisoissa. Domenech ei kysyttäessä edes suostunut perustelemaan ratkaisujaan, jotka suututtivat tiettävästi Ranskan supertähtiä.
Raymond Domenech ei ole pidetty hahmo Ranskassa.
Vuoden 2008 EM-kisat löivät alkutahdit Ranskan syöksykierteelle. Kisat menivät täysin pipariksi ja Ranska jäi kovassa alkulohkossa Italian, Hollannin ja Romanian taakse viimeiseksi.
Domenechin käytös ratkaisevan Italia-tappion jälkeen oli kummallista. Hän nimittäin kosi naisystäväänsä heti ottelun päätyttyä ihan kuin hetki sitten loppunutta ottelua ei olisi ollut olemassakaan.
Pahin oli kuitenkin vasta alkamassa.
"Kapinakenraalit" – 2010 MM-kisoista täysi fiasko
Ranska selvitti tiensä vuoden 2010 MM-kisojen hyvin kyseenalaisin keinoin. Ratkaisevassa jatkokarsintaottelussa Irlantia vastaan Henry pelasi palloa kädellä William Gallasin voittomaaliin johtaneessa tilanteessa. Tämä meni ottelun tuomaristolta täysin ohi ja tuomio ei miksikään muuttunut irlantilaisten kovasta protestoinnista huolimatta.
Ranskan jalkapalloliitto oli päättänyt jo ennen kisoja ilmoittaa, että Domenechin pesti "Les Bleus'n" peräsimessä päättyisi Etelä-Afrikan MM-turnaukseen.
Avausottelu Uruguayta vastaan päättyi 0-0 ja siitä selvittiin ilman suurempaa draamaa, mutta seuraavassa ottelussa Meksikoa vastaan tilanne räjähti täysin käsiin.
0-2-tappioon päättyneessä ottelussa Ranskan hyökkääjä Nicolas Anelka solvasi Domenechia alatyylisillä ilmauksilla. Anelka ei pyytänyt tilannetta anteeksi ja siitä hyvästä hänet passitettiin samalta istumalta pakkaamaan laukkunsa ja suuntaamaan takaisin kotimaahansa.
Seuraavana päivänä kapteeni Patrice Evra otti harjoituksissa joukkueen valmentajan kanssa yhteen. Sitä seurasi pelaajien lakko, sillä he olivat tyytymättömiä Anelkan kohteluun.
Kapteeni Patrice Evra ajautui sanaharkkaan Ranskan valmentajan kanssa.
Ranskan silloinen presidentti Nicolas Sarkozy laittoi urheiluministeri Roselyne Bahcelotin puhumaan kiukutteleville "kakaroille".
- Miten haluatte ihmisten muistavan teidät? Millaisen kuvan haluatte jättää itsestänne? Bachelot kyseli pelaajilta.
- Kerroin pelaajille, että he olivat tahrineet Ranskan imagoa. Ranskalaiselle jalkapalloilulle tämä on moraalinen katastrofi. He eivät voi olla lastemme esikuvia, Bachelot kommentoi jälkikäteen.
Kisat päättyivät tappioon isäntämaa Etelä-Afrikalle. Domenech ei suostunut ottelun päätyttyä edes kättelemään vastustajan valmentajaa. Ranskan pelaajat laitettiin turistiluokassa kotimaahan ja liiton puheenjohtaja Jean-Pierre Escalettes erosi tehtävästään.
Anelka, Evra, Franck Ribery ja Jeremy Toulalan saivat kisojen jälkeen pelikieltoa Ranskan jalkapalloliitolta, eikä Anelka tai Toulalan sittemmin ole Ranskan pelipaitaa yllensä pukeneet.
Ranskan MM-joukkue sai lempinimen "Kapinakenraalit".
LUE MYÖS: Vuoden 2026 MM-kisat järjestetään Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Kanadassa
Laurent Blancin aika – EM-kisat 2012
Domenechin korvaajaksi hankittiin vuosien 1998 ja 2000 joukkueissa pelannut Laurent Blanc. Hänelle sorvattiin kaksivuotinen sopimus ja tähtäin siirrettiin Puolan ja Ukrainan EM-kisoihin vuodelle 2012.
Vuoden 2012 joukkueessa oli jo mukana muutama uuden sukupolven edustaja, kuten Karim Benzema ja Blaise Matuidi. Kahden vuoden takaisista kiukuttelijoista mukana olivat Evra ja Ribery.
Alkulohko sujui tahmeasti ja pudotuspelipaikka irtosi vaivoin. Tie nousi pystyyn puolivälierissä Espanjaa vastaan ja se johti lopulta Blancin eroamiseen.
Didier Deschamps ja uusi kultainen sukupolvi
Didier Deschamps nousi seuraavaksi Ranskan peräsimeen. Deschamps oli johtanut kapteenina maan mestaruuksiin vuosina 1998 ja 2000.
Deschamps nuorensi maajoukkuetta välittömästi ja vuoden 2014 MM-kisoissa nähtiin jo tulevien supertähtien Paul Pogban sekä Antoine Griezmannin ensiesiintymiset arvokisoissa.
Antoine Griezmann (vas.) ja Paul Pogba ovat Ranskan "kultaisen sukupolven" kirkkaimmat tähdet.
Tie kisoihin ei ollut helppo. Ranska hävisi jatkokarsintojen ensimmäisen osaottelun Ukrainalle 0-2, mutta 3-0-voitto kotikentällä riitti takaamaan kisapaikan yhteismaalein 3-2.
Brasilian MM-kisoissa Ranskan matka tyssäsi puolivälierissä Saksaa vastaan, mutta se oli ensimmäinen osoitus maan uudesta tulemisesta kohti jalkapallomaailman kirkkainta huippua.
Ranska toimi EM-kisojen isäntämaana vuonna 2016. Griezmann voitti maalikuninkuuden ylivoimaisesti ja Ranska eteni finaaliin, jonka Portugali vei jatkoajan jälkeen lukemin 1-0.
Peli oli läpi turnauksen erittäin pirteää ja esimerkiksi loistavasti pelannut 22-vuotias toppari Samuel Umtiti siirtyi kisojen jälkeen FC Barcelonaan.
Skandaalinkäryiset pelaajat ulos maajoukkueesta
Vuoden 2010 joukkueesta tänä vuonna mukana ovat ainoastaan maalivahdit Hugo Lloris ja Steve Mandanda. Joukkueesta on muovautunut yksi tämän kesän MM-kisojen nuorimmista ja se on noussut yhdeksi suurimmista mestarisuosikeista.
Deschamps muun muassa jätti vuonna 2015 kiristysskandaalissa ryvettyneen Benzeman ja Mathieu Valbuenan tylysti ulos maajoukkueesta. Tämä osoittaa sen, että Ranska on oppinut virheistään ja hyvän joukkuehengen takaamiseksi maan jalkapalloliitto tekee kaikkensa.
Ranskan joukkue on yksi näiden MM-kisojen nuorimmista.
Sillä on jopa varaa jättää Benzeman ja Anthony Martialin kaltaiset pelaajat pois MM-kisoista. Siitä huolen pitävät Kylian Mbappen ja Ousmane Dembelen tasoiset nousevat nuoret pelaajat, jotka omaavat jo nyt tähti-statuksen.
Tämän ansiosta Ranskalla on kaikki eväät tuulettaa maailmanmestaruutta Moskovassa 15. heinäkuuta 2018 – lähes päivälleen 20 vuotta edellisen MM-kullan jälkeen.